Za izuzimanje zemljišta za potrebe autoputa isplaćeno 2,6 miliona KM

31.10.2022. 08:26 / Izvor: Glas Srpske
Zemljište

Foto: Glas Srpske

Po osnovu izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje autoputa od Banjaluke do Prijedora do sada je isplaćeno blizu 2,6 miliona maraka.

Po osnovu izuzimanja zemljišta za potrebe izgradnje autoputa od Banjaluke do Prijedora do sada je isplaćeno blizu 2,6 miliona maraka.  

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove “Autoputeva RS” Siniša Gavrić rekao je da je za potrebe izgradnje autoputa Banjaluka - Prijedor u prethodne dvije godine isplaćeno ukupno 3,92 miliona KM.

"Od toga iznosa na troškove eksproprijacije odnosi se 2,59 miliona maraka, a preostalih 1,32 miliona na geodetsko-tehničke radove cijepanja parcela i pribavljanje dokumentacije", rekao je Gavrić.

Sa druge strane, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Ćorić naveo je da su za potrebe eksproprijacije zemljišta urađena sva rješenja od strane Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u prvom stepenu i to za kompletnu dionicu autoputa od Banjaluka do Prijedora.

"Tamo gdje nema žalbi i sudskog procesa mi ulazimo u posjed. Sa druge strane, čekamo ishod pojedinih sudskih sporova", rekao je “Glasu” Ćorić.

Naglasio je da je do sada urađena eksproprijacije na više od 38 odsto ukupne trase autoputa.

"U skladu sa donošenjem rješenja koncesionara o tome obavještavamo i uvodimo u posjed kako bi preuzimao sve dalje aktivnosti u vezi s realizacijom ovog projekta", poručio je Ćorić.

Podvukao je i da sama izgradnja autoputa od Banjaluke do Prijedora teče planiranom dinamikom, te da je trenutno izvođač radova angažovan na prvom kilometru autoputa za koji ima već obezbijeđenu i građevinsku dozvolu.

"U pripremi je građevinska dozvola za drugi i treći kilometar i startuje od petlje u Prijedoru do Omarske. Sve do sada teče prema ugovoru koji imamo sa kineskom kompanijom", rekao je Ćorić.

Gradnja autoputa na principu koncesije od Banjaluke do Prijedora počela je u septembru, a procijenjeno je da će ovaj projekat koštati 297 miliona eura. Autoput Prijedor - Banjaluka biće dug 40,7 kilometara sa pristupnim petljama u Prijedoru, Omarskoj i Kuljanima kod Banjaluke. Rok za izgradnju je pet godina. Ugovor sa kineskom kompanijom “Šangdong” potpisan je još 2018. godine, a ta kompanija obezbijedila je novac za gradnju, a koji će vraćati kroz putarinu, koju će naplaćivati punih 30 godina.

Iz kompanije “Šangdong” još ranije su naveli da će brzina gradnje autoputa zavisiti od eksproprijacije zemljišta.

Kašnjenja

Nedeljko Ćorić rekao je da se projekti pod okriljem njegovog ministarstva realizuju bez većih problema.

"Bilo je određenih kašnjena od strane izvođača kada je u pitanju gradnja magistralnih i regionalnih puteva. Kada je riječ o autoputevima, nema kašnjenja. Imali smo zahtjeva od strane izvođača radova za priznavanje dodatnih troškova zbog poskupljenja materijala potrebnih za gradnju i energenata, ali do sada nije bilo korekcije ugovorenih cijena", rekao je Ćorić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije