Završeni radovi na utopljavanju nastavnog objekta na Policijskoj akademiji FMUP

02.11.2022. 13:06 / Izvor: Fena
FMUP

U Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je obilježen završetak radova na utopljavanju nastavnog objekta na Policijskoj akademiji FMUP-a.

U Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova danas je obilježen završetak radova na utopljavanju nastavnog objekta na Policijskoj akademiji FMUP-a.

Obilasku u povodu završetka radova su pored federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare i Nusreta Beširevića v.d. direktora Policijske akademije prisustvovali i Christopher Sheldon šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori, Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja i predstavnici BEEP-a.

Nastavni objekat sagrađen je 1964. godine i od tada nije bilo značajnih zahvata na rekonstrukciji objekta, a uslijed ratnih djelovanja pretrpio je znatna oštećenja. Uzimajući u obzir značaj te stanje samog objekta, FMUP je sačinio detaljni energetski pregled te aplicirao za sredstva IBRD zajma u okviru „Dodatnog finansiranja za Projekt energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (AF BEEP)“. Analiza detaljnog energetskog pregleda je potvrdila da ovaj objekat odgovara kriterijima Svjetske banke za implementaciju mjera energetske efikasnosti nakon čega je ovo ministarstvo zaključilo Ugovor o realizaciji ovog projekta sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, saopćeno je iz FMUP.

Čampara je izjavio da je zadovoljan realizacijom projekta i da se u sklopu Policijske akademije FMUP-a nalaze još četiri objekta koja zahtjevaju obnovu te se nada da će se ova uspješna saradnja nastaviti kako bi se i ostali objekti obnovili što bi naročito poboljšalo smještaj  polaznika akademije, a samim tim i kvalitet obuke.

Martić je prilikom obraćanja izjavio da je nastavni objekat u okviru kompleksa Policijske akademije FMUP-a jedan od uspješno realiziranih projekata energetske obnove.

- Ovim projektom smanjenja je emisija CO2 i povećana svijest o energetskoj efikasnosti. Vrijednost investicije za navedene radove iznosila je 944.208,00 KM, a procjenjena ušteda u troškovima za energiju ovog objetka iznosi 228.836,00 KM/god, dok je indeks uštede 2,214,841 kWh/god - izjavio je Martić.

Christopher Sheldon, šef ureda Svjetske banke u BiH i Crnoj Gori izjavio je da se prosječno u obnovljenim objektima uštedi 60 posto energije i zbog toga je ovo isplativa investicija.

- Imajući u vidu trenutne energetske aktivnosti u Evropi ovo je nešto najbolje što se dešava u trenutnoj situaciji. Nadam se da će polaznicima Akademije ovaj objekat biti ugodan za boravak i da će se proces obnove preostalih zgrada nastaviti - izjavio je Sheldon.

Sve navedene aktivnosti u realizaciji tog projekta Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo je uz podršku i pomoć Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije