Treći pokušaj: Ponovo raspisan tender za rekonstrukciju rezidencije Karađorđevića

21.11.2022. 12:52 / Izvor: Akta.ba
vila karađorđevića

Opština Han Pijesa ponovo je raspisala tender za izvođenje radova na rekonstrukciji, restauraciji i adaptaciji Ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića.

Opština Han Pijesa ponovo je raspisala tender za izvođenje radova na rekonstrukciji, restauraciji i adaptaciji Ljetne rezidencije kralja Aleksandra Karađorđevića, saznaje Akta.ba.

Vrijednost prve faze radova procijenjena je na 570.000 KM bez PDV-a.

Ovo je treći pokušaj nabavke jer su prethodne objavljene u maju i septembru poništene zbog žalbi ponuđača.

"Ured za razmatranje žalbi BiH, Filijala Banja Luka je rješenjem od 01.09.2022. godine poništio tendersku dokumentaciju, a na osnovi žalbe ponuđača "Građenje" d.o.o. Pale (grupa ponuđača)", navedeno je u jednom od poništenja. 

Inače, rezidencija će biti obnovljena u identičnim obliku u kojem je sagrađena i osim u turističke, biće korištena i u komercijalne svrhe, a sama porodica Karađorđević imat će svoj prostor koji će moći da koristi, rekao je ranije načelnik Han Pijeska.

Za ove namjene Opština Han Pijesak obezbijedila je 350.000 KM, Vlada Republike Srpske 150.000 KM i Grad Istočno Sarajevo 50.000 KM.

Podsjetimo, početkom ove godine Princ Filip Karađorđević, sa suprugom Danicom i sinom Stefanom, posjetio je opštinu Han Pijesak u kojoj se nalazi rezidencijalni kompleks porodice Karađorđević.

Rezidencija kralja Aleksandra Кarađorđevića predstavlja jedinu kraljevsku rezidenciju u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je 1921. godine, za potrebe kralja Aleksandra Кarađorđevića. Dvorac je u Drugom svjetskom ratu djelom oštećen, posle rata služio je kao rezidencija državnih službenika. Izgorio je u požaru 2005. godine. Vodi se kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije