Objavljen tender od 142 miliona KM: EPBiH ipak gradi HE Janjići

12.12.2022. 09:26 / Izvor: Akta.ba
he janjići

JP Elektroprivreda BiH objavila tender za hidroelektranu Janjići 16,22 MW po principu Ključ u ruke.

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo objavilo je tender za izvođenje radova projektovanja, isporuke opreme, izgradnje i puštanja u pogon hidroelektrane Janjići 16,22 MW po principu ključ u ruke, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost nabavke - prva faza pretkvalifikacije je 122 miliona KM bez PDV-a, odnosno 142,7 miliona KM sa PDV-om.

Lokacija planirane HE Janjići se nalazi uzvodno od Zenice, na potezu od naselja Janjići uzvodno do ušća rijeke Lašve u rijeku Bosnu. Postojeće naselje Janjići smješteno je nizvodno od planiranog pregradnog mjesta za HE Janjići. 

"Za hidroenergetskog korištenja rijeke Bosne na potezu Zenica-Janjići – Lašvanska petlja kao najpovoljnija varijanta predviđeno je rješenje sa pribranskim, protočnim postrojenjem", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, Njemačka razvojna banka KfW je odustala od planova finansiranja hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni u Bosni i Hercegovini.

''Lokalitet je vrlo cijenjen od strane lokalnog stanovništva i pruža stanište zaštićenim vrstama kao što su vidre i najmanje 15 vrsta riba od evropskog značaja, uključujući ugroženu mladicu. Hidroelektrana bi predstavljala prvu veću barijeru koja bi zaustavila migraciju riba od Dunava, preko rijeka Save i Bosne do Sarajeva'', saopćio je RiverWatch.

Kako su ranije saopćili iz Eko foruma Zenica KfW je započela postupak raskidanja sporazuma o dodjeli kredita, nakon što su Mjesna zajednica Janjići, Eko forum Zenica i Arhus centar Sarajevo u januaru 2021. godine pokrenuli postupak pred uredom za žalbe ove banke.

Podsjetimo, mještani četiri mjesne zajednice u neposrednoj blizini izabrane lokacije rekli su odlučno "ne" ovom energetskom objektu.

"Narod je rekao ne, to jeste četiri mjesne zajednice koje participiraju, imaju Gorica, Janjići, Putovići i Drivuša, mi smo od prvih dana rekli ne. Janjići su vrata grada Zenica, ako idemo ka gradu zelenila moramo biti jako svjesni da će ovo biti štetno za grad. Mi se borimo svim pravnim sredstvima da zaustavimo ovu hidrocentralu jer ona ne samo da ugrožava MZ Janjići i ove ostale mjesne zajednice, ugrožava cijeli sliv rijeke Bosne do Save", istakao je Miralem Kaknjo, predsjednik MZ Janjići Zenica. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije