Dogradnja Terminala B na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u završnoj fazi

13.12.2022. 09:29 / Izvor: N1
aerodrom

S obzirom na to da su ovi radovi kasnili, s aerodroma Sarajevo su pojasnili zbog čega je do toga došlo.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u toku su završni građevinsko-zanatski radovi u okviru dogradnje i modernizacije Terminala B, potvrđeno je za N1.

S obzirom na to da su ovi radovi kasnili, s aerodroma Sarajevo su pojasnili zbog čega je do toga došlo.

"Kasnili su, kako zbog isporuke elektronike na svjetskom tržištu, tako i zbog globalnih poremećaja na tržištu koje je uzrokovala pandemija. Također, mi smo u toku pandemije bili u velikim finansijskim gubicima i u jednom periodu čak zatvoreni za civilni zračni saobraćaj što je također uzrokovalo kašnjenje", naveli su.

Nakon tog perioda, sada su radovi u završnoj fazi, pa su s aerodroma Sarajevo 2. decembra uputili zahtjev Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

"Uputili smo zahtjev za tehnički pregled građevine i izdavanje odobrenja za upotrebu – I faza radova na dogradnji i modernizaciji Terminala B. Dinamika procesa dobijanja upotrebne dozvole ne zavisi od nas, tako da ne možemo precizirati datum njenog dobijanja", naglasili su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Na kraju su dodali da će nakon dobijanja upotrebne dozvole početi II faza modernizacije starog dijela Terminala B te će nakon toga biti upriličeno i svečano otvaranje.

"U ovoj fazi je planirana i izgradnja koridora za ukrcavanje putnika i izgradnja novih jezgra za avio-mostove, radovi na fasadi sjever – istok – jug, te formiranje novih unutrašnjih prostornih kapaciteta s ciljem prilagođavanja novoj organizaciji tokova putnika nakon prostorne integracije dograđenog i starog dijela Terminala B", poručili su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije