Obnovljena četiri objekta SKB-a Mostar, uloženo nešto više od 1,9 milijuna maraka

21.12.2022. 14:25 / Izvor: Fena
SKB mostar

U sklopu projekta Energetske učinkovitosti za BiH (BEEP) obnovljena su četiri objekta Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u što je uloženo 1,9 milijuna maraka.

U sklopu projekta Energetske učinkovitosti za BiH (BEEP) obnovljena su četiri objekta Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u što je uloženo 1,9 milijuna maraka.

Novo energetsko učinkovito ruho dobila je zgrada Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinike za infektivne bolesti, Klinike za kožne i spolne bolesti, Centar za kliničku farmakologiju, Ravnateljstvo SKB-a Mostar i Klinika za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu.

Na današnjoj svečanosti federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić kazao je kako je Vlada FBiH prepoznala energetsku učinkovitost kao podršku održivom ekonomskom razvoju BiH na putu prema Europskoj uniji (EU).

"Federalna vlada kroz brojne projekte nastoji ukazati na benefite poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru javnih zgrada. Projekt BEEP provodi se od 2015. godine, a do sada su u okviru ovog projekta obnovljena 83 javna objekta, s posebnim fokusom na zdravstvene i obrazovne institucije. Implementacijom projekta do sada je kreirano 2.150 takozvanih "zelenih radnih mjesta", te je poboljšana ugodnost boravka za više od 563.000 korisnika", kazao je Martić.

U obnovu četiri objekta mostarske bolnice Vlada FBiH je preko Federalnog ministarstva prostornog uređenja uložila nešto više od 1.900.000 maraka.

"To je poklon SKB-u Mostar, poklon gradu. Činjenica da će medicinski radnici sasvim sigurno imati bolje uvjete rada je sama po sebi iznimno bitna. Istraživanja pokazuju da ulaganje jednog eura u energetsku učinkovitost kroz kratko vrijeme donosi povrat od četiri do pet eura što omogućuje brzi povrat uložene investicije, a na kraju smanjujemo i zagađenost zraka, što je važno za zdravlje cjelokupnog društva", kazao je ministar.

Očekivana ušteda na troškovima za energiju na obnovljenim objektima iznosi više od 285.000 maraka godišnje.

"Isto tako, očekivano zbirno godišnje smanjenje emisije stakleničkih plinova je 387 tona ugljičnog dioksida. Zadovoljstvo mi je što nastavljamo s provođenjem BEEP projekta i obnovom javnih objekata u FBiH. Implementacija mjera energetske učinkovitosti višestruko je značajna, prvenstveno poboljšavamo uvjete rada i boravka za sve korisnike obnovljenih objekata. Zaista sam ponosan što smo sve ovo uspjeli kroz protekle godine i želim da se svi ugodno osjećaju u ovim objektima i da postignu što bolje rezultate", istaknuo je Martić.

Uštede na grijanju i angažman domaćih građevinskih tvrtki

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić kazao je kako je ovim projektom napravljen vrlo važan i dobar posao.

"Projektom BEEP dobili smo puno. Zgrade izgledaju fantastično, efekti od uštede na grijanju i onaj osjećaj topline drastično se promijenio, a i vizura grada se promijenila kroz sve ove ulice koju smo uspjeli popraviti. Bolnica je dobila puno, ljudi i građani su dobili puno, ali i naši pacijenti. Hvala svima koji su pomogli da danas stojimo ovdje i da možemo reći to je to", kazao je Kvesić.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg istaknuo je kako ovaj projekt ima višestruke koristi.

"Ne samo da je riječ o utopljenim objektima, nego objektima gdje se štedi puno energije za grijanje i hlađenje, smanjena je emisija stakleničkih plinova koji utječu na klimatske promjene, a također angažirana je domaća građevinska operativa. U HNŽ-u je ukupno obnovljeno 70 objekata, a sve su ih radili domaće građevinske tvrtke. Također, primjetno je i ambijentalno uređenje sredina u kojima se obnavljaju objekti, dakle sve to je opća dobrobit za naše općine i gradove u kojima se događaju i provode ti projekti", kazao je Herceg.

Dodao je kako će se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dalje obnavljati.

"Nećemo ovdje stati, idemo dalje. Završili smo zgradu Skupštine HNŽ-a, radimo zgradu Suda, uskoro ćemo imati građevinsku dozvolu za hotel Ero, gdje će biti zgrada županijske vlade, a iduće godine „kamena zgrada“, zgrada MUP-a. Mislim da pomalo privodimo kraju sve naše javne objekte u ovoj županiji", kazao je Herceg.

Naveo je kako su obnove ovih objekata financirana od kreditnih sredstava Svjetske banke, donatorskih sredstava s UNDP-om, te proračunskih sredstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije