Vraća se stari sjaj

Okončana prva faza obnove kultnog FIS-a

29.12.2022. 09:39 / Izvor: Akta.ba
FIS
OTVORI GALERIJU

Načelnik Mandić je izrazio zadovoljstvo što kultni FIS poprima stari sjaj kakav i zaslužuje.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa ministrom kulture i sporta Samirom Avdićem i vijećnicima Općinskog vijeća Centar danas obišao obnovljene prostorije kultnog Fiskulturnog doma u Sarajevu poznatijeg kao FIS.Obnovljenim prostorijama proveo ih je Mirza Muzurović, direktor Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, koja upravlja ovim kompleksom.

Načelnik Mandić je izrazio zadovoljstvo što kultni FIS poprima stari sjaj kakav i zaslužuje.

Prije godinu i po dana kada su prvi put ušli u ove prostorije zatekli su loše stanje, prizore strave i užasa. U tom trenutku nisu znali odakle krenuti.

Na spratu na kojem se nalaze sale nije postojala niti jedna svlačionica. Objekat FIS-a je tokom proteklih decenija mijenjao svoju funkciju pri čemu je izgubio funkcionalnost. Djeca su se presvlačila na hodnicima, morali su izlaziti vani kako bi pristupili određenim salama. Grijanje je bilo loše, drvenarija u jako lošem stanju. Dolaskom nove uprave Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ na čelu sa predsjednikom upravnog odbora Senadom Kapetanovićem i direktorom Mirzom Muzurovićem stvari su krenule u potpuno novom smjeru.

"U prethodnoj godini iz budžeta Općine Centar za projekat obnove dijela prostorija izdvojeno je 500.000 maraka. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo finansiralo je uvođenje novog sistema grijanja u cijelom objektu. Već sada mjerenja pokazuju da je poboljšana energetska efikasnost objekta što doprinosi smanjenju potrošnje energije, smanjenju troškova i svakako zaštiti okoliša. Dio sredstava za adaptaciju prostorija doniralo je i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Sa projektom obnove ćemo nastaviti i u narednoj godini. Svi sadržaji će biti prilagođeni osobama sa invaliditetom, što nažalost do sada nije bio slučaj. Sarajevo zaslužuje da mu se vrate kultna mjesta, a jedno od njih je i FIS, i nećemo se zaustaviti dok se to ne desi", kazao je Mandić.

Pošto je objekat FIS-a po odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 2015. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH, prvo su pribavljene sve potrebne saglasnosti relevantnih institucija za potrebe realizacije projekta redovnog održavanja. Kako je objasnio direktor Muzurović u ovoj fazi projekta obnove FIS-a kojom su obuhvaćeni prizemlje i suteren u lijevom krilu objekta, urađena je zamjena stare dotrajale stolarije, podova, obnova sala i svlačionica, te ugradnja nove LED rasvjete.

Također je uveden novi sistem grijanja, završena je rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacionih cijevi, te kompletne elektro mreže kao i sistema ventilacije što je umanjilo troškove održavanja i poboljšanom zaštitom okoline.

"Ponosni smo na urađeni posao oko modernizacije ovog objekta sa namjerom da se FIS stavi u službu svih građana koji sada imaju odlične uslove za treninge i bavljenje sportskim aktivnostima. Naravno ova uprava neće na ovome stati i već smo započeli radove na obnovi svlačionica u prizemlju drugog dijela ovog objekta gdje su također planirane prostorije prilagođene invalidnim osobama", objasnio je Muzurović.

Kroz projekat redovnog održavanja također je planirano uvođenje novog sistema informatizacije i digitalizacije sa ciljem poboljšanja poslovanja u svim objektima kojima rukovodi Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“.

Današnjem obilasku su prisustvovali i sekretarka Općine Adelina Džanković, dopredjedavajući Općinskog vijeća Centar Benjamin Isović, vijećnici i vijećnice Aida Koluder-Agić, Senada Bosno, Belma Kapo, Mehmed Muharemović, Jasmin Šljivo, te predstavnice Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije