Izdvojena sredstva

Uskoro obnova Aškenaske sinagoge u Sarajevu i Saborne crkve u Mostaru

31.12.2022. 08:04 / Izvor: Akta.ba
obnova vjerskih objekata

Predstavnicima Jevrejske opštine Sarajevo i Srpske pravoslavne crkvene opštine mostarske su uručene odluke Vlade Federacije BiH o finansijskoj pomoći u obnovi.

Predstavnicima Jevrejske opštine Sarajevo i Srpske pravoslavne crkvene opštine mostarske su uručene odluke Vlade Federacije BiH o finansijskoj pomoći u obnovi vjerskih objekata. Riječ je o podrškama u iznosu od po 50.000 KM za učešće u obnovi fasade Aškenaske sinagoge u Sarajevu, te sanaciji šteta i nastavku obnove Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Odluke su uručene predsjedniku Jevrejske opštine u Sarajevu Borisu Kožemjakinu, te starješini Saborne crkve u Mostaru Dušku Kojiću, koji su ovom prilikom zahvalili Federalnoj vladi.

Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici donijela četiri odluke o izdvajanju ukupno 200.000 KM iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2022. godinu za podršku u obnovi četiri vjerska objekta. Po 50.000 KM namijenjeno je Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini mostarskoj, Jevrejskoj opštini Sarajevo, Islamskoj zajednici u BiH - Medžlisu Islamske zajednice Gradačac, te Vrhbosanskoj nadbiskupiji Župi sv. Ante Padovanskog, a iz kojih su pristigle molbe za finansijsku pomoć.

Preostale dvije odluke bit će uručene u narednom periodu.

Iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću podsjećaju da su odluke donesene nakon prihvatanja inicijative federalnog premijera Fadila Novalića prošle sedmice, a sredstva su odobrena s ciljem sanacije štete i nastavka radova na obnovi Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, sufinansiranja sanacije fasade Aškenaske sinagoge u Sarajevu, zatim rekonstrukcije Sviračke džamije u Gradačcu, kao i sanacije u ratu oštećenog krova i fasade zgrade župnog dvora Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije