Sporazum o sufinansiranju

Grad Istočno Sarajevo sufinansira kupovinu autobuske stanice u Sokocu

03.01.2023. 10:38 / Izvor: Akta.ba
bjelica božić

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosići i načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica potpisali su Sporazum o sufinansiranju kupovine Autobuske Stanice u Sokocu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosići i načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica potpisali su Sporazum o sufinansiranju kupovine Autobuske Stanice u Sokocu, ali i ostalih pomoćnih objekata koji su u njenoj službi.

Nakon sastanka, gradonačelnik Ćosić novinarima je istakao da će ovaj projekat Grad Istočno Sarajevo sufinansirati sa 150.000 КM, dok će opština Sokolac izdvojiti oko 330.000 КM.

"Drago mi je da možemo pomoći u kupovini Autobuske stanice što je prioritetno pitanje za opštinu Sokolac, ali i Grad Istočno Sarajevo ako se uzme u obzir naša statutarna nadležnost u oblasti organizacije gradskog prevoza. Кupovinom autobuske stanice riješiće se problem autobuskog stajališta u Sokocu radi zadovoljavanja potreba stanovnika ove opštine i svih drugih građana koji koriste usluge autobuskog saobraćaja, kao i da obezbijedimo zemljište za izgradnju Vatrogasnog doma u Sokocu za potrebe Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Grada Istočno Sarajevo, koji će se vjerovatno graditi u 2024. godini", najavio je Ćosić.

On je izrazio zadovoljstvo što se situacija oko Autobuske stanice rješava i očekuje da će do polovine naredne godine biti potpisan ugovor, obezbjeđena sredstva, te da će Grad svoje obaveze oko ovog projekta izmiriti u prva dva mjeseca 2023. godine.

"Ovo je samo jedan od projekata koje počinjemo, jer je opština Sokolac privredno najzdravija opština u sastavu Grada po broju drvoprerađivača i proizvođača mlijeka. U budžetu Grada za narednu godinu imamo 300.000 КM koje ćemo iskoristiti za rekonstrukciju dijela glavne ulice – Cara Lazara u Sokocu i tu nećemo stati nego ćemo i 2024. godine izdvojiti isto toliko sredstava. Pokušaćemo sarađivati sa Putevima RS kako bi se riješile i tri poprečne ulice, a možda okončao i problem parking prostora, čime ćemo cijelu tu investiciju zaokružili na jedan milion konvertibilnih maraka u dvije godine", kazao je on.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se zajedno radi, pa je u tom pogledu opština Sokolac dosta pomogla oko projekta kanalizacije u Кnežini čija je vrijednost oko 160.000 КM.

"Želim da naglasim da projekti koje kandiduje načelnik Bjelica imaju dugoročan efekat za opštinu Sokolac i mi se radujemo što možemo da im pružimo podršku, a to se prije svega odnosi na projekat solarne elektrane. Još jedan prioritet jeste da se zajedno sa Vladom RS privede kraju dokumentacija oko izgradnje treće trake preko Romanije. Osim navedenog, podržavamo i izgradnju etno-sela na Ravnoj Romaniji koje će biti jedan značajan turistički potencijal", zaključio je Ćosić i dodao da će 2023. godina sigurno biti puna rada, kako bi se smanjili brojni izazovi.

Načelnik Milovan Bjelica istakao je da je tokom sastanka dogovoren zajednički sastanak gradske i lokalne samouprave, te da će se između praznika razgovarati o bitnim projektima Grada Istočno Sarajevo i opštine Sokolac.

"Ne možemo očekivati neka značajnija sredstva od Grada, osim ovih koja su planirana što je za našu opštinu veoma korisno, ali očekujemo i moralnu, političku i administrativnu podršku gdje je potrebna. Opština Sokolac će ući u realizaciju četiri ili pet kapitalnih projekata, a za solarnu elektranu imamo već jasnog investitora iz Njamačke. Zatim je tu i resort odmaralište na Ravnoj Romaniji „Sokolov grad“ za koji smo dobili podršku predsjednika RS Milorada Dodika, Vlade RS i Grada Istočno Sarajevo. Nastavljamo sa aktivnostima oko obezbijeđivanja sredstava za početak izgradnje Gradske kuće od RS i Srbije", naveo je Bjelica.

On je dodao da su u planu i projekti oko izgradnje sistema za prečišćavanje pijaće vode i sistema za tretman  otpadnih voda.

"Projekat rekonstrukcije saobraćajnice na putu Podromanija – Sokolac se uspješno realizuje i u toku je završnica. Ostalo je još da se postave rasvjeta i semafori. Grad je platio izgradnju projektne dokumentacije, mi smo kao lokalna zajednica riješili imovinsko-pravne odnose, platili građevinsku dozvolu i ono što je potrebno oko infrastrukture", pojasnio je Bjelica i izrazio zahvalnost gradonačelniku Ćosiću povodom posjete.

Sastanku je prisustvovao i komandir Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Istočno Sarajevo Njagoš Vukadin.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije