Bolja povezanost

Traži se ekološka dozvola za izgradnju petlje za aerodrom Banja Luka

04.01.2023. 09:32 / Izvor: Akta.ba
izgradnja petlje

Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" 23.12. podnijelo je zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za projekat izgradnje petlje za aerodrom Banja Luka.

Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" 23.12. podnijelo je zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za projekat izgradnje petlje za aerodrom Banja Luka.

Putnici sada moraju obilaznim putem pa kroz centar Laktaša, što je vožnja od desetak minuta umjesto dvije minute koliko bi bilo sa direktnim izlazom, što će se uskoro i realizirati.

Predmetna petlja predstavlja vezu auto-puta i puta nižeg ranga (pristupni put do Aerodroma Banjaluka). Osnovni motiv za projektovanje i izgradnju ove petlje predstavlja trenutni nedostatak kvalitetne veze Aerodroma sa autoputem.

Na lokaciji petlje projektovan je denivelisani priključak kombinovanog tipa koje čine: ukrasni pravci, izlivi i ulivi, rampe i sekundarne površinske raskrsnice.

Ovim rješenjem se veza između dva putna pravca autoputa i lokalnog puta koji se rekonstruiše u pristupni put do Aerdroma Banjaluka, ostvaruje denivelisanim priključkom sa jednim podvožnjakom (posotjećim) i dvije trokrake površinske raskrisnice na lokalnom putu koji je predmet rekonstrukcije i služi za neposredna pristup do predmetne lokacije

Podsjećamo, "Integral Inženjering" ad Laktaši gradi petlju na autoputu Banja Luka – Gradiška, koja će ovaj putni pravac povezati sa Aerodromom Banja Luka u Mahovljanima, o čemu je naš portal ranije pisao.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača objavilo je preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" doo Banja Luka koje su prihvatile preporuku Komisije za javnu nabavku od 08.03.2022. godine, u postupku javne nabavke radova na izgradnji petlje na autoputu E-661.

Ukupna vrijednost ponude ponuditelja iznosi 11.662.568,42 KM bez PDV-a.

Vlada Republike Srpske je na sjenici 2021. donijela Odluku kojom se ovlašćuje Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske investitor" da u svojstvu realizuje kapitalnu investiciju pod nazivom "Izgradnja petlje na autu - puta E-661, Gradiška - Banjaluka za Aerodrom Banjaluka".

Izgradnjom petlje omogućit će se brža i bolja povezanost aerodroma i Grada Banja Luke, ali i sa ostalim gradovima u regionu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije