Potrebno rješenje

Koje sve uslove treba ispuniti za građenje objekata u Republici Srpskoj

13.02.2023. 13:26 / Izvor: SRNA
Građenje

U RS-u građenje objekta moguće je na osnovu rješenja kojim se izdaje građevinska dozvola, dok investitor mora priložiti i glavni projekat sa statičkim, odnosno seizmičkim proračunom konstrukcije zgrade.

U Republici Srpskoj građenje objekta moguće je na osnovu rješenja kojim se izdaje građevinska dozvola, dok investitor mora priložiti i glavni projekat sa statičkim, odnosno seizmičkim proračunom konstrukcije zgrade, rečeno je Srni u republičkoj Upravi za inspekcijske poslove.

"Izvođač radova obavezan je radove izvoditi prema tehničkoj dokumentaciji na osnovu koje je izdato odobrenje za građenje, a u skladu sa odredbama zakona, tehničkim mjerama, propisima, normativima i standardima koji važe za građenje određene vrste građevina", rekli su u ovoj upravi povodom katastrofalnih posljedica zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju.

U slučaju kada priložena dokumentacija ne ispunjava sve propisane uslove, ovlašteni organ ne izdaje odobrenje za građenje. 

Kada je riječ o materijalima koji se koriste prilikom gradnje, izvođač radova je obavezan da ugrađuje materijal i elemente koji odgovaraju standardima, odnosno koji imaju atest o kvalitetu izdat od ovlaštene organizacije registrovane za ispitivanje tog materijala.

Iz Inspektorata pojašnjavaju da stručni nadzor u toku izvođenja radova vrši nadzorni organ građenja, kojeg pisanim aktom određuje investitor.

"Nadzorni organ je dužan da obezbijedi da se radovi na objektu izvode u skladu sa građevinskom dozvolom, tehničkom dokumentacijom i zakonom, utvrdi da je kvalitet radova, ugrađenih građevinskih proizvoda i opreme u skladu sa zahtjevima projekta, te prisustvuje uzimanju uzoraka kojima se na gradilištu dokazuje kvalitet ugrađenih građevinskih proizvoda", dodaju u Inspektoratu.

Nadzorni organ, između ostalog, kontroliše građevinsku knjigu i sve izmjene u tehničkoj dokumentaciji, te sačinjava izvještaj o izvršenom nadzoru po završetku građenja.

U inspekcijskoj kontroli, građevinski inspektor provjerava da li objekat posjeduje svu potrebnu dokumentaciju (građevinsku dozvolu, projekat, tehničku dokumentaciju, građevinski dnevnik, ateste o kvalitetu materijala i ostalo) i da li se toga pridržava.

Iz Inspektorata dodaju da u skladu sa nadležnostima republička urbanističko-građevinska inspekcija vrši nadzor nad izgradnjom kapitalnih objekata koji su od republičkog značaja.

"Odobrenje za građenje tih objekata izdaje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a to su objekti: visokih brana, auto-putevi, aerodromi, željezničke pruge, tuneli, mostovi i drugi kapitalni objekti", istakli su u Inspektoratu.

Nadzor nad izgradnjom objekata za koje odobrenje za građenje izdaje gradski/opštinski organ nadležan za poslove urbanizma i građenja, kao što su stambeni objekti za individualno stanovanje ili različiti poslovni objekti, vrši gradska/opštinska urbanističko-građevinska inspekcija.

Dijelove Turske i Sirije u ponedjeljak, 6. januara, zahvatili su snažni zemljotresi i potresi usljed smirivanja tla u kojima je poginulo više od 38.000 ljudi, pri čemu je uništeno više hiljada objekata.

Turske vlasti objavile su nalog za hapšenje 31 osobe u provinciji Malatja u sklopu istrage o zgradama uništenim u razornim zemljotresima. Kancelarija tužioca u Malatiji pokrenula je istragu o propustima u građevinskim regulativama kod urušenih zgrada. Mediji ističu da broj uhapšenih nije konačan.

Turska je tokom vikenda obećala da će sprovesti detaljnu istragu o svakome za koga se sumnja da snosi odgovornost za urušavanje zgrada tokom razornih zemljotresa.

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj izjavio je da je do sada identifikovana 131 osoba za koje se sumnja da snose odgovornost, pošto su zgrade padale do temelja u deset provincija zahvaćenih potresima prije sedam dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije