Usvojen zahtjev Općine Kladanj

Put za Mušku vodu konačno proglašen regionalnom cestom

17.02.2023. 08:37 / Izvor: Akta.ba
put muška voda

Dionica Kladanj-Brateljevići-Milankovići od danas je konačno dobila status regionalne ceste koji je prvobitno bio donešen još 2014. godine.

Dionica Kladanj-Brateljevići-Milankovići od danas je konačno dobila status regionalne ceste koji je prvobitno bio donešen još 2014. godine međutim ista odluka stavljena je van snage u toku 2015. godine. Od tog perioda do danas Općina Kladanj uz podršku viši nivoa vlasti puduzimala je radnje kako bi se stvorile pretpostavke da cesta dobije zasluženi status a paralelno se radilo i na ulaganju u istu.

Tako je samo u 2018. i 2019. godini putem Vlade TK i JU Direkcija za ceste TK uloženo cca. dva miliona konvertibilnih maraka u rekonstrukciju puta na najzahtjevnijoj dionici tako da se može reći da je najzahtjevnija dionica puta navedenim ulaganjima riješena na zadovoljavajući način.

Donošenjem Odluke Vlade FBiH o kategorizaciji cesta u regionalne kao zadnje u nizu proceduralnih aktivnosti koje su se provodile u zadnjim godinama, konačno je ostvaren višedecenijski cilj da općina Kladanj od danas dobije prve metre regionalnog puta na teritoriji svoje općine.

put muška voda

"U zahtjevu za poduzimanje aktivnosti odnosno prekategorizaciji ceste iz lokalne u regionalnu općina Kladanj posebno je insistirala na hitnoj proceduri imajući u vidu historijski i turistički značaj navedene ceste i činjenicu da je općina Kladanj jedina općina na području Tuzlanskog kantona koja nema niti jednog metra regionalne ceste na svojoj površini od 331 km2", navode iz Općine.

Općinski načelnik Jusuf Čavkunović je izrazio zadovoljstvo konačno usvojenom inicijativom imajući u vidu put od inicijalne inicijative, preko resornog kantonalnog ministarstva, zajedničke inicijative Kantonalnih Vlada prema nadležnom Federalnom ministarstvu i konačnoj Odluci na danas održanoj Vladi FBiH.

Posebno je značajno što se stvaraju preduslovi da se konačno izvrši potrebna potpuna rekonstrukcija ovog putnog pravca kao i to da upravljanje dionice puta koja se nalazi na području općine Kladanj preuzima JU Direkcija za ceste TK, te je izrazio zahvalnost svima koji su doprinijeli konačnom donošenju ove Odluke.

Regionalni put Kladanj-Brateljevići-Milankovići proteže se na području dvije općine i to Kladanj i Olovo u ukupnoj dužini 21 kilometar a najveći dio ove putne komunikacije nalazi se na području općine Kladanj odnosno 15,4 km.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije