Završna faza

Novi terminal Sarajevskog aerodroma pri kraju, pogledajte kako izgleda

18.02.2023. 11:11 / Izvor: exyuaviation.com

Izgradnja nove zgrade terminala sarajevskog aerodroma ulazi u završnu fazu, a završetak radova se očekuje ove godine.

Izgradnja nove zgrade terminala sarajevskog aerodroma ulazi u završnu fazu, a završetak radova se očekuje ove godine. Nova zgrada se prostire na četiri kata i 10.000 kvadratnih metara.

Imat će dvanaest check-in pultova, pet kapija i jedan stakleni zračni most, koji je već montiran i povezan sa zgradom. Dva postojeća zračna mosta na aerodromu bit će zamijenjena kako bi odgovarala novopostavljenom.

Novi objekat je povezan sa postojećim terminalom kako bi se formirala jedinstvena funkcionalna cjelina sa kapacitetom za dva miliona putnika godišnje. Aerodrom je u procesu postavljanja novog automatizovanog sistema za rukovanje prtljagom

U toku su i radovi na proširenju aerodromske platforme. Kada bude završen, imat će jedanaest parkirnih mjesta za avione, u odnosu na sadašnjih sedam. Kao rezultat toga, kapacitet pretovara sarajevskog aerodroma biće povećan za 60%. To će biti praćeno obimnim radovima na elektroinstalacijama i kanalizaciji aerodroma.

U narednom periodu aerodrom planira da produži svoju pistu za 550 metara. Za to je već kupljeno 60.000 kvadratnih metara zemljišta i počelo je raščišćavanje terena, piše exyuaviation.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije