Kapaciteta 160t/h

U Jelahu će se graditi postrojenje asfaltne baze

23.02.2023. 08:43 / Izvor: Akta.ba
postrojenje asfaltne baze

Preduzeće Dobojputevi planira gradnju postrojenja asfaltne baze u Jelahu, kapaciteta 160t/h u opštini Tešanj, saznaje portal Akta.ba.

Preduzeće Dobojputevi planira gradnju postrojenja asfaltne baze u Jelahu, kapaciteta 160t/h u opštini Tešanj, saznaje portal Akta.ba.

Naime, kako se navodi u rješenju za okolinsku dozvolu koje je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma parcela na kojoj će se graditi baza ima površinu od 23.944 m2, a cjelokupna je u vlasništvu investitora. Manipulativni prostor iznosiće oko 4.000-5.000 m2.

Na lokalitetu će se nalaziti slijedeći elementi: asfaltna baza sa pratećom procesnom opremom, nadstrešnice za frakcije i manipulaciona površina. Osnovni proizvod asfaltne baze jesu asfaltne mase, a proces proizvodnje biće prema standardu i dokumentaciji "Benninghoven Eco 2000.

Užu okolicu čine proizvodni-industrijski objekti zone: mašinska obrada metala "Ogrić metali ing" d.o.o. Tešanj.

Pored ovih objekata, još okolicu čine zelene obrađivane površine uz rijeku Usoru koja je udaljena od pogona asfaltne baze cca 700 m i nalazi se zapadne strane pogona. Širu okolicu čine proizvodni, poslovni i stambeni objekti Jelaha i opštine Usora.

Pored naseljenog i izgrađenog područja užu i širu okolicu čine zelene površine, obrađivane i neobrađivane, šumoviti krajolici i brdski reljef. U užoj okolici pogona nema spomenika kulturne baštine BiH .

"Proces proizvodnje asfalta na asfaltnoj bazi u vlasništvu "Dobojputevi" d.d. Doboj Jug tipa "Benninghoven Eco 2000" sastoji se od više tehnoloških faza i operacija", navedeno je u opisu tehnološkog procesa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije