Nova opcija nije pronađena

Projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla još uvijek neizvjestan

27.02.2023. 08:06 / Izvor: BHRT
blok 7

Projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla još je neizvjestan.

Projekat izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla još je neizvjestan. Prošle godine su odustali od ranije dogovorenog posla sa kineskim partnerom, a nova prihvatljiva opcija nije pronađena. U međuvremenu, u martu počinje rekonstrukcija bloka 6 koji bi, nakon završetka radova, trebao služiti za proizvodnju električne i toplotne energije i biti ekološki prihvatljiviji.

Rekonstrukciju bloka šest Termoelektrane Tuzla radiće dvije kineske i jedna domaća firma. Vrijednost je oko 25 miliona maraka, a rok za završetak radova je 150 dana. Ovo je najmlađi blok u tuzlanskoj termoelektrani, ali je i njegov predviđeni radni vijek pri kraju. Prije više od deset godina je rađena prva revitalizacija, prošle godine obnovljena turbina, a ove godine je planirana revitalizacija kotla.

"U tehničko-tehnološkom smislu, blok 6 Termoelektrane Tuzla će biti osposobljen da u narednih 15 godina proizvodi električnu i toplinsku energiju koristeći ugljeve iz Rudnika mrkog uglja Banovići i Rudnika, mrkog uglja Đurđevik na energetski efikasan način, relativno pouzdano ili puno pouzdanije nego što to radi danas", kazao je Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla

Profesor okolinske sigurnosti, Zvjezdan Karadžin kaže da smo u velikom zaostatku sa radovima na Termoelektrani Tuzla, a koji su trebali doprinijeti zaštiti okoliša i zdravlja, ali i zadovoljavanju standarda predviđenih nacionalnom strategijom smanjenja emisije zagađenja. Pozitivno komentariše najavljene radove na bloku 6.

"I remont bloka 6, a i uvođenje postrojenja za odsumporavanje je jedna od najkrucijalnijih stvari sa aspekta zaštite okoliša iz prostog razloga, to je najmlađi blok od postojećih blokova, bez obzira što je i on star nekih četrdesetak godina. Sa aspekta zaštite okoliša, on je najveći zagađivač i 40 posto emisija sumpor dioksida koje potiču iz Termoelektrane potiču upravo iz bloka 6“, Zvjezdan Karadžin, profesor okolišne sigurnosti.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prošle je godine donijela odluku kojom se produžava rad zastarjelog bloka 4 zbog neizgradnje bloka 7, dok bi blok 3 trebao biti ugašen čim blok 6 preuzme funkciju proizvodnje toplotne i električne energije. To ipak, smatraju stručnjaci, ne mogu biti dugoročna rješenja.

"Europska politika u procesu dekarbonizacije, zatim prijetnja Energetske zajednice da će taksirati, odnosno kažnjavati sve one proizvođače koji zagađuju, odnosno emituju CO2 i politika dekarbonizacije da se to do 2050. godine svede na nulu su ono što smeta i što koči ovaj projekat", kazao je Edhem Bičakić, predsjednik bh. komiteta CIGRE

Od projekta izgradnje bloka 7, kaže direktor Termoelektrane Tuzla, Izet Džananović, nije se odustalo, ali u ovom trenutku nema nikakvih informacija u kojem će pravcu on biti realiziran.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije