Sigurno snabdijevanje električnom energijom

U rad puštena nova 110 kV trafostanica Ilijaš 1, projekta vrijedan 5,5 miliona KM

01.03.2023. 09:23 / Izvor: Akta.ba
trafostanica

Puštanjem u rad novoizgrađene TS trajno će se osigurasti snabdijevanje električnom energijom područje općine Ilijaš.

U sklopu obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Industrijskoj zoni Željezara svečano je otvorena nova 110 kV trafostanica Ilijaš 1. Vrijednost ovog projekta je 5,5 miliona KM.

Puštanjem u rad novoizgrađene TS trajno će se osigurasti snabdijevanje električnom energijom područje općine Ilijaš, što je jedan od preduslova za dalji razvoj općine. Ovaj projekat je dio Strategije razvoja općine Ilijaš.

Alaudin Alihodžić izvršni direktor za planiranje i inžinjering Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine je kazao kako će nova trafostanica omogućiti bolje planiranje i realizaciju razvoja privrede, te dodao: "Nova trafostanica znači puno obzirom da je Ilijaš bio u teškoj energetskoj situaciji do ovog trenutka. Od kako Ilijaš postoji ovo je prva TS koja ima transformaciju sa 110 napona na distributivni napon. Ranije je postojala TS koja je tu i danas, a bila je namjenska za Željezaru Ilijaš. Ovo je prva TS sa koje će se snabdijevati široka potrošnja i time će se otkloniti svi dosadašnji problemi koje je Ilijaš imao u pogledu snabdijevanja električnom energijom. Elektroprijenos je finansirao projekat u vrijednosti 5,5 miliona KM. Na neki način sam i emotivo vezan za ovaj projekat. Ranije sam radio u Elektrodistribuciji i kada sam odlazio u Elektroprijenos jedan od mojih posljednjih sastanaka održan je baš u Ilijašu na temu problematike napajanja električnom energijom. Tada sam rekao načelniku odoh u Elektropijenos da napravimo trafostanicu."

O ulozi Elektrodistribucije u ovom projektu govorio je Emir Naimkadić tehnički direktor u Elektrodistribuciji Sarajevo.

"Posljednjih nekoliko godina distributivna mreža je dosegla maksimalni kapacitet opterećenosti, bilo je ugroženo sigurnosno napajanje kupaca, a i dalji razvoj općine u cijelosti. Elektrodistribucija Sarajevo je u dva investiciona ciklusa investirala oko 700.000 KM, sa ciljem uklapanja nove 110 kV TS u distributivnu mrežu, a samim time su se stvorili preduslovi za priključenje novih kupaca na distributivnu mrežu. Izgradnjom nove 110 kV TS i samim uklapanjem iste u distributivnu mrežu u značajoj mjeri će se poboljšati kvalitet u napajanju kupaca, a samim time i omogućiti dalji razvoj općine", rekao je Naimkadić.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić uručio je zahvalnice predstavnicima Elektroprijenosa BiH a.d. Banja Luka i Elektroprivrede BiH – Elektrodistribucije Sarajevo koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

"Općina Ilijaš bila je partner implementatorima ovog projekta, prije svega Elektroprijenosu. Zajedno smo radili na iznalaženju lokacije, rješavnju imovinskih odnosa i svih dozvola koje su potrebne kako bi se ovaj projekat realizovao. Cijeli proces trajao je skoro osam godina, od uvrštavanja u prioritete, zatim pokretanje investicionog ciklusa od strane Elektroprijenosa i u konačnici izgradnje. Konačno smo riješili pitanje dugoročnog snabdijevanja dovoljnim količima električne energije. Sve naše zadnje elektroenergetske saglasnosti bile su uslovljene do izgradnje ovoga objekta. Sada svi potencijalni investitori više neće imati problema. Ovim projektom općina Ilijaš će dugoročno riješiti problem elektrosnabdijevanja na svom području”, kazao je načelnik.

Radovi na izgradnji nove 110 kV trafostanice počeli su u martu prošle godine, a izvođač radova bio je konzorciji u kojem je lider mostarska kompanija Elko Marić. Određeni dio opreme bio je nabavljen iz inostranstva, a ostatak opreme nabavljen je u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije