Objavljen javni poziv

Tomislavgrad planira izgradnju solarne elektrane "Orlovac", zemljište na prodaju

07.03.2023. 09:13 / Izvor: Akta.ba
ELEKTRANA

Ukupna površina zemljišta koja se opterećuje pravom građenja iznosi 828.029 m2.

Općinski Načelnik općine Tomislavgrad, putem Službe za geodetske poslove, imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina općine Tomislavgrad objavio je Javni oglas o osnivanju prava građenja na ostalom građevinskom zemljištu radi izgradnje Fotonaponske - solarne elektrane “Orlovac” općina Tomislavgrad putem javnog nadmetanja – licitacije, saznaje Akta.ba.

Predmet javnog oglasa je opterećenje pravom građenja neizgrađeno ostalo građevinsko zemljište u vlasništvu i posjedu općine Tomislavgrad, u svrhu izgradnje Fotonaponske elektrane "Orlovac" općina Tomislavgrad, snage 92,50 MW (AC), 102,50 MWp (DC) sa pripadajućom infrastrukturom.

Ukupna površina zemljišta koja se opterećuje pravom građenja iznosi 828.029 m2.

Osnivanje prava građenja na predmetnim nekretninama stiče se nakon provođenja ugovora o osnivanju prava građenja i upisom istog u zemljišne knjige, a prestaje na temelju odluke o ukidanju prava građenja i brisanja prava iz zemljišne knjige.

Pravo građenja na predmetnim nekretninama osniva se na period od 30 godina od dana zaključivanja ugovora o osnivanju prava građenja, s mogućnošću produljenja roka ukoliko ugovorne strane budu imale interesa za daljnje korištenje predmetnih nekretnina, a prestaje istekom roka na koje je osnovano ili ispunjenjem bilo kojeg uvjeta navedenog u članku 310. Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH.

Procijenjena je jednokratna naknada za osnivanje prava građenja na predmetnom zemljištu u svrhu izgradnje Fotonaponske elektrane "Orlovac" je 1.563,000.00 KM, kao jednokratna naknada za rok od 30 godina, utvrđena Vještačenjem broj:12/23 od veljače 2023. godine.

Investitor je dužan uplatiti uplatiti 0,25% od investicijske vrijednosti investicije novčani iznos od 308.743,75 KM na Račun općine Tomislavgrad, utvrđen na temelju Studije izvodljivosti za fotonaponsku elektranu "Orlovac" 92,50 MW (AC) općina Tomislavgrad Projekt broj: EC-22-12-04 izrađen od strane "Energokontrol" d.o.o. Mostar, kao depozit koji služi kao dokaz ozbiljnosti ponuđača.

Postupak i odabir najpovoljnije ponude za osnivanje prava građenja izvršit će Povjerenstvo za provođenje javnog nadmetanja Općine Tomislavgrad dana 22.03.2023. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije