U ulici Safvet-bega Bašagića

Općina Stari Grad izradila projekat sanacije fasade zgrade na Baščaršiji

07.03.2023. 15:59 / Izvor: Akta.ba
Fasada

Općina Stari Grad Sarajevo je završila izradu projekta sanacije i restauracije stambeno-poslovnog objekta u ulici Safvet-bega Bašagića, na Baščaršiji.

Općina Stari Grad Sarajevo je završila izradu projekta sanacije i restauracije stambeno-poslovnog objekta u ulici Safvet-bega Bašagića, na Baščaršiji. Izrada projekta koštala je 6.376,50 KM, a samim projektom utvrđeno je da se na fasadi nalaze brojna nekonstruktivna oštećenja nastala kao rezultat prirodnog propadanja materijala, neredovnog održavanja objekta i neadekvatnih sanacionih intervencija.

Na fasadi su primjetna i oštećenja od vlage koja su uzrokovala promjene u boji, nedostaci na limenim opšavima, te potreba za zaštitnim farbanjem i eventualnom zamjenom stolarije.

Radove sanacije finansirat će Gradska uprava Grada Sarajevo, a prema ranijim najavama gradonačelnice radovi bi trebali početi uskoro.

Predmetni stambeno-poslovni objekat sa zapadne strane graniči sa ulicom Safvet-bega Bašagića, sa istočne strane sa ulicom Kovači, te sa južne strane sa ulicom Kračule. Objekat se nalazi u obuhvatu Odluke o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH, te je projekta dokumentacija urađena u skladu sa važećom tehničkom i zakonskom regulativom Federalnog ministarstva prostornog uređenja i uputstvima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH datim u Odluci o proglašenju objekta nacionalnim spomenikom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije