Novo Sarajevo

Saga podzemna garaža kod sarajevske Hitne još traje, još ništa od otvorenja

08.03.2023. 10:49 / Izvor: Faktor
garaža

Foto: Ajdin Cocalić

Svečano otvorenje garaže najavljivalo se u prosjeku svaka četiri mjeseca, na ljeto će se navršiti tri godine i garaža još nije otvorena, a ne zna se ni kada će.

Sapunica u vezi s izgradnjom podzemne garaže kod sarajevske Hitne pomoći počela je u augustu 2020. godine i još traje. 

Svečano otvorenje garaže najavljivalo se u prosjeku svaka četiri mjeseca, na ljeto će se navršiti tri godine i garaža još nije otvorena, a ne zna se ni kada će.

Sada je otvaranje podzemne garaže u nadležnosti Općine Novo Sarajevo. Tehnički prijem garaže je završen i izdata je upotrebna dozvola i samo se čeka još odluka Općinskog vijeća Novo Sarajevo o upravljanju ovim podzemnim objektom.

Podzemnom garažom upravljat će Općina Novo Sarajevo i sada se traži rješenje na koji način će se to izvesti, pa se u ovaj projekat mora uključiti i Općinsko vijeće Novo Sarajevo.

U Općini Novo Sarajevo nisu nam mogli reći ni okvirno kada će otvoriti garažu.

Za to vrijeme Hitna pomoć je blokirana od 2020. godine kada je počela izgradnja garaže, zbog svakodnevnih saobraćajnih gužvi, zbog kojih veoma teško zgradi Hitne pomoći prilaze i njihova vozila, a građani koji dovoze bolesne do ove zdravstvene ustanove parkiraju svoja vozila nasred ceste uz ogradu podzemne garaže.

Prvi rok za završetak podzemne garaže kod Hitne pomoći u sarajevskoj Kolodvorskoj ulici prošao je 15. novembra 2020. godine. Nakon prvog neispunjenog obećanja iz Zavoda za izgradnju KS u prosjeku svaka tri-četiri mjeseca obećavali su da će garaža biti otvorena i tako sve do posljednjeg obećanja u septembru 2022. godine, kada je dato posljednje obećanje.

Izgradnja podzemne garaže zajednički je projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo. Projekat je započet prije tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS. Vrijednost ove garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio KS, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije