Trošak izgradnje 106.354.000 eura

U toku su aktivnosti za izdavanje energetske dozvole za izgradnju VE Tušnica​

09.03.2023. 12:43 / Izvor: Akta.ba
VE Tušnica

Projekt VE Tušnica je započet 2017. godine, kada je počelo ispitivanje i mjerenje vjetropotencijala.

Vlada Federacije BiH usvojila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja Energetske dozvole i dala prethodnu saglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja Energetske dozvole privredom društvu Winter Wind d.o.o. Tomislavgrad za izgradnju vjetroelektrane Tušnica. 

Planirano je da se ova vjetroelektrana, instalisane nazivne snage 72,6 MW (11x6,6 MW), odobrene snage priključenja 72,6 MW (11x6,6 MW) i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 193 GWh, gradi na planinskom području brda Jelovača-Tušnica, na području općine Tomislavgrad.

U informaciji je navedeno da obnovljivi izvori energije postaju sve važniji ne samo u smislu smanjenja emisije CO₂, nego i kao lokalni izvor energije bez potrebe uvoza. U ekonomskom smislu ovakvi projekti su veoma važni za opći prosperitet u regiji i zemlji. Projekt izgradnje VE Tušnica doprinosi unapređenju stanja privrede u Kantonu 10, a posebno u općini Tomislavgrad na čijem prostoru je lokacija ove vjetroelektrane.

Projekt VE Tušnica je započet 2017. godine, kada je počelo ispitivanje i mjerenje vjetropotencijala, a 2019. godine izrađen je i elaborat kojim je prikazano da je na nadmorskoj visini od 1.610 metara izmjerena prosječna brzina vjetra od 8 m/s, u desetominutnom intervalu, a maksimalna izmjerena brzina vjetra iznosi 35,1 m/s. Pozicije i količina vjetroturbina su određene na osnovu elaborata, te je određeno da je na ovu lokaciju idealno pozicionirati 11 vjetroagregata, instalisane snage 6,6 MW.

Ukupni trošak izgradnje VE Tušnica iznosi 106.354.000 eura, prema troškovniku glavnog projekta, a povrat investicije uz garantovanu otkupnu cijenu iz 2023. godine od 64,39 €/MWh bio bi između deset i jedanaest godina.

Informacija sadrži i hronologiju realizovanih i aktivnosti koje su u toku, kao i planove za naredni period za projekta izgradnje VE Tušnica, te status projekta izgradnje ove vjetroelektrane.

U skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH i Uredbom o postupku, kriterijumu, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja propisano je da za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih elektroenergetskih objekta koji su iz nadležnosti Federacije BiH i čija je instalisana snaga veća od 30 MW, Energetsku dozvolu izdaje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uz prethodno pribavljenu saglasnost Vlade Federacije BiH i Parlamenta FBiH.

Premijer Federacije BiH zadužen je da danas usvojenu informaciju sa Zaključkom uputi Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje, kako bi Ministarstvo moglo pristupiti aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijumu, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ove energetske dozvole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije