POSLOVNI PLAN DO KRAJA MAJA

Uskoro kreće izrada tehničke dokumentacije za solarnu elektranu na Sokocu

22.03.2023. 12:12 / Izvor: SRNA
solarna

Do kraja maja biće završen poslovni plan opštine Sokolac o realizaciji projektne ideje zajednice obnovljivih izvora energije.

Do kraja maja biće završen poslovni plan opštine Sokolac o realizaciji projektne ideje zajednice obnovljivih izvora energije, nakon čega se može pristupiti izradi tehničke dokumentacije za solarnu elektranu, rečeno je Srni u opštinskom Odjeljenju za lokalni razvoj.

Milijana Ivanić iz ovog odjeljenja navodi da je, nakon što je projektna ideja opštine Sokolac izabrana na javnom pozivu u okviru projekta "Dekarbonizacija energetskog sektora u BiH" koji finansira Njemačka, počelo i pružanje tehničke pomoći u izradi ovog dokumenta. 

Ona je pojasnila da je svrha poslovnog plana definisanje pravca razvoja ideje i obezbjeđenje novca za realizaciju projekta. 

"Poslovni plan opštine Sokolac podrazumijeva udruživanje članova zajednice obnovljive energije radi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prvenstveno s ciljem zadovoljenja vlastitih energetskih potreba", rekla je Ivanićeva. 

Prema njenim riječima, osim opštine Sokolac, članove zajednice obnovljive energije čine sokolački Sportsko-rekreativni centar "Glasinac", Osnovna škola "Sokolac" i Srednjoškolski centar "Vasilije Ostroški". 

Ivanićeva je navela da će na krovnim konstrukcijama ovih objekata biti postavljene solarne elektrane za proizvodnju električne energije koju će članovi zajednice prvenstveno koristiti za zadovoljavanje svojih energetskih potreba. 

Ako bude viška te energije, kako kaže, ona će se davati u mrežu s tim što profit, prema Zakonu o obnovljivim izvorima energije, nije prioritet kada je riječ o zajednici obnovljivih izvora energije, što će detaljno biti definisano ovim poslovnim planom. 

Ivanićeva je rekla da ovaj dokument obuhvata dva koncepta - postavljanje sfotonaponskih panela i toplotne pumpe, tako da će i aspekt toplotne energije biti uključen. 

Nakon izrade poslovnog plana opština ulazi u novu fazu projekta koji podrazumijeva izradu tehničke dokumentacije za solarnu elektranu, a potom se može početi realizacija projekta o čijoj ukupnoj vrijednosti se, kako kaže Ivanićeva, sada ne može govoriti. 

Ona je naglasila da je to sada aktuelna tema koja, prije svega, stavlja akcenat na proizvodnju električne energije za vlastite potrebe čime bi članovi zajednice obnovljive energije bili energetski nezavisni. 

Zajednica obnovljivih izvora energije je definisana Zakonom o obnovljivim izvorima energije koji je usvojen u martu 2022. godine i na nivou BiH odabrani su opština Sokolac i grad Mostar za izradu ove projektne ideje, što predstavlja početak u provođenju ovakvog oblika udruživanja radi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. 

"Sokolac je jedina opština u Republici Srpskoj koja je ušla u ovaj projekat, u novu oblast proizvodnje energije iz obnovljivih izvora", navela je Ivanićeva koja je kontakt osoba u ovom projektu između Njemačke organizaicja za međunarodnu saradnju koji sporvodi projekat i opštine Sokolac. 

Pojekta "Dekarbonizacija energetskog sektora u BiH" finansira njemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije