POVEĆANA VRIJEDNOST RADOVA

Ponovo raspisan tender: Bira se novi izvođač radova kružnog toka u Hadžićima

24.03.2023. 08:27 / Izvor: Akta.ba
hadžići

JP Ceste Federacije BiH su raspisale novi javni poziv za rekonstrukciju raskrsnice u kružni to, a radi se o skretanju prema Hadžićima na magistralnoj cesti M17.

JP Ceste Federacije BiH raspisale su novi tender za rekonstrukciju raskrsnice u kružni tok, a radi se o skretanju prema Hadžićima na magistralnoj cesti M17.

Procijenjena vrijednost nabavke bez uključenog PDV-a iznosi 769.230 KM, a rok za izvođenje radova je 90 kalendarskih dana.

Predviđeno je provođenje e-aukcije kao i izvođenje pripremnih i zemljanih radova, zatim odvodnjavanje, zanatskih i ostalih radova.

Podsjetimo, tender za ovaj posao je bio raspisan još 2019. godine. Za izgradnju kružnog toga bila je izabrana kompanija Bosman . Vrijednost radova je bila procijenjena na 341.880 KM bez PDV-a, ali je odabana ponuda od 550.907 KM bez PDV-a.

Novac su osigurale JP Ceste FBiH, a u oktobru prošle godine načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović izdao je i građevinsku dozvolu.

Ipak, posao još nije ni započet.

Sada je raspisan novi tender, a ponude se primaju do 18. aprila. 

U slučaju kašnjenja u izvođenju radova, do kojeg je došlo krivicom odabranog ponuđača, isti će platiti ugovornu kaznu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima u iznosu od 1,0% vrijednosti radova, za svaki dan kašnjenja do urednog ispunjenja, s tim da ukupan iznos ugovorene kazne ne može prijeći 10 % od ukupno vrijednosti ugovorenih radova. Odabrani ponuđač je dužan platiti ugovorenu kaznu u roku od 7 (sedam) dana od dana prijema zahtjeva za plaćanje od ugovornog organa, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

"Saobraćaj preko semaforske raskrsnice posebno je intenzivan u špicama i tokom vikenda. Problem sa gužvom dijelom je ublažen izgradnjom kružnog toka u centru Hadžića, no semafori i dalje usporavaju uključivanje i isključivanje na magistralni put. Novim kružnim tokom neće biti zastoja u saobraćaju, kako u Hadžićima, tako i prilikom uključivanja na M-17", kazao je prilikom potpisivanja građevinske dozvole Ejubović. 

Prema projektu, kružni tok će biti izgrađen po uzoru na onaj na Jošaničkoj petlji u Vogošći. 

Radi se duplom kružnom toku nešto manjeg obima sa jednim zidom i zelenom škarpom.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije