snage 9,9 megavata

Otvorena najveća solarna elektrana u Srbiji

06.04.2023. 10:51 / Izvor: Agencije
elektrana

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je danas u Lapovu puštanju u rad najveće solarne elektrane u Srbiji "DeLasol", snage 9,9 megavata.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović prisustvovala je danas u Lapovu puštanju u rad najveće solarne elektrane u Srbiji "DeLasol", snage 9,9 megavata.

Ova elektrane biće najveća u Srbiji po veličini i po snazi i na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati električne energije dovoljnu za oko 2.100 domaćinstava.

Za izgradnju ove solarne elektrane korišćeni su bifacijalni solarni paneli koji imaju mogućnost prinosa električne energije sa obje strane panela, zbog čega proizvode veću količinu električne energije.

Ministarka je prilikom obilaska elektrane rekla da su saradnja i sinergija javnog i privatnog sektora važne za veću sigurnost snabdjevanja i za uspješnu zelenu energetsku tranziciju.

"Pored toga što se privode kraju i neki veliki projekti iza kojih stoji država i otpočinju novi, važno je i da imamo ambiciozne i velike projekte koje realizuje privatni sektor. Solarna elektrana DeLasol je najveća solarna elektrana u Srbiji i primer kako korišćenjem solarne energije možemo u isto vreme unapređivati i sigurnost snabdevanja električnom energijom i zaštitu životne sredine", rekla je Đedovićeva, prenosi Tanjug.

Ona je naglasila da je zadatak države, na kome se intenzivno radi i kroz donošenje regulative i kroz pripremu strateških dokumenata, da stvara uslove da se grade nove elektrane iz obnovljivih izvora energije, a da istovremeno energetski sistem vrši svoj osnovni zadatak, a to je sigurno snabdjevanje građana i privrede.

Dodala je da će izmjene Zakona o korišćenju OIE, kad budu usvojene u parlamentu, omogućiti sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvođače energije iz obnovljivih izvora, čime se otvara put da u narednih nekoliko godina kapacitete iz solara i vjetra Srbija poveća oko tri puta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije