TOKOM BORAVKA U PEKINGU

Višković dogovorio u Kini kreditiranje "HE Dabar"

10.04.2023. 08:16 / Izvor: SRNA
višković

Radovan Višković i predstavnici Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inžinjering AVIC dogovorili su kreditiranje projekta.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predstavnici Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije za međunarodni inžinjering "Avik" /AVIC/ dogovorili su kreditiranje projekta Hidroelektrane Dabar, a razgovarano je i o mogućnosti učešća ove kompanije u izgradnji puta od Foče prema Šćepan Polju.

Višković se sa predstavnicima korporacije "Avik" sastao tokom boravka u Pekingu, gdje su na najvećem nivou vođeni razgovori sa predsjednikom ove kompanije Liuom Honguangom /Liu Honguang/, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću. 

Predsjednik Vlade Republike Srpske je tokom posjete Kini 2019. godine razgovarao sa predstavnicima ove korporacije i upoznao se o širokom spektru djelatnosti ove multinacionalne kompanije, od vojne avioindustije, do civilne industrije. 

"Tada smo dogovorili izgradnju Hidroelektrane Bistrica i kao što je poznato građanima Republike Srpske taj projekat se realizuje u punom kapacitetu. Sada smo razgovarali o finansiranju tog projekta, gdje smo dogovorili i kreditiranje našeg drugog projekta iz sfere energetike, a to je Hidroelektrana Dabar", istakao je Višković. 

On je naveo da je razgovarano i o mogućnosti finansiranja HE Bistrica, kao i da su sastanku prisustvovali i predstavnici osiguravajućih kuća koje prate sva kreditiranja van prostora Kine, a to je China Export&Credit Insurance Corporation – SINOSURE. 

U saopštenju se ističe da su predstavnici komapanije "Avik" izrazili interesovanje i za učešće u projektu HE Bileća, a razgovarano je i o mogućnosti učešća ove kompanije u izgradnji puta od Foče prema Šćepan Polju. 

"Premijer Višković tokom sastanka zahvalio je za dosadašnju saradnju i podršku izgradnji naših najvećih hidroenergetskih projekata i istakao da su svi izazovi sa kojima smo se susreli na ovim značajnim projektima uspješno savladani", dodaje se u saopštenju. 

U većinskom vlasništvu ove kompanije nalazi jedan od pet najvećih maloprodajnih trgovinskih lanaca "Rainbow", koji ima 63 robne kuće, 34 trgovinska lanca i više od 130 trgovinskih centara, a posjeduje i onlajn platformu za plasiranje svojih i uvoznih proizvoda na tržište Kine. 

"Ovom prilikom razgovaralo se o mogućnostima plasiranja određenih prehrambenih proizvoda iz Republike Srpske, putem ovog lanca na tržište Narodne Republike Kine", ističe se u saopštenju. 

Višković je pozvao predstavnike kompanije "Rainbow" da posjete Republiku Srpsku i da u direktnom kontaktu sa privrednom zajednicom i proizvođačima istraže mogućnosti uspostavljanja saradnje. 

Kineski partneri iskazali su interes za uvoz robe poput mesa, voća i vina, ističe se u saopštenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije