JAČINE 10 MW

Tuzlanski kanton će dobiti najveću fotonaponsku elektranu, evo gdje će se graditi

17.04.2023. 12:46 / Izvor: Akta.ba
tuzla

Danas je potpisan sporazum između JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Međunarodnog aerodroma Tuzla o saradnji na razvoju prijedloga projekta izgradnje FPN - fotonaponske elektrane 10 MW.

Danas je potpisan sporazum između JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Međunarodnog aerodroma Tuzla o saradnji na razvoju prijedloga projekta izgradnje FPN - fotonaponske elektrane 10 MW na lokaciji aerodroma Tuzla, saznaje Akta.ba.

"Realizacijom ovog projekta izgradit ćemo najveću fotonaponsku elektranu na području Tuzlanskog kantona jačine 10 MW. Međunarodni Aerodrom Tuzla nastavlja sa započetim infrastrukturnim projektima, povećanjem kapaciteta za putnike, te razvojem zračnog saobraćaja", izjavio je Mirnes Vejzović, Izvršni direktor za marketing i razvoj.

Prema ideji, dio proizvedene električne energije trebao bi biti usmjeren ka tuzlanskom aerodromu te ostalim državnim institucijama koje se nalaze u kompleksu i povezane su na jednu mrežu, dok bi ostatak bio usmjeren u sistem Elektroprivrede BiH.

Inače, ovo je drugi mogući projekat izgradnje fotonaponske, odnosno solarne elektrane u Tuzlanskom kantonu.

Kako je ranije poslovni portal Akta.ba pisao Elektroprivreda BiH će graditi u Banovićima najjaču solarnu elektranu u BiH.

Tim povodom potpisan je i ugovor o zajedničkoj saradnji na izgradnji solarne elektrane u toj općini.

Instalacija solarne elektrane je predviđena na lokalitetu Selo II – Mjesna zajednica Banovići Selo, a proizvedena električna energija inicijalno će se koristiti za rad tamošnjeg rudnika. Radovi bi mogli početi tokom ove godine.

Podsjećamo, Na području Tuzlanskog kantona planira je izgradnja i solarnih elektrana u Tuzli, na prostoru deponije šljake Divkovići 1 i 2, ali i na površinskom kopu Šićki Brod. Međutim, Prostornim planom Tuzlanskog kantona, lokacija u Šićkom Brodu predviđena je kao zona za sport i rekreaciju, ali samo do 2025., do kada je Prostorni plan na snazi.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije