Nacionalni spomenik

Pogledajte idejni projekat rekonstrukcije crkve svetog Ante Padovanskog

19.04.2023. 10:29 / Izvor: Akta.ba
crkva

Gradsko vijeće grada Bihaća je 2013. godine dalo crkvu svetog Ante Padovanskog sa pripadajućim platoom na upravljanje franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj.

Gradsko vijeće grada Bihaća je 2013. godine dalo crkvu svetog Ante Padovanskog sa pripadajućim platoom na upravljanje franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj s ciljem da se ovaj nacionalni spomenik rekonstruira i stavi u upotrebu.

Po pitanju ove inicijative, gradonačelnik Sedić je tokom uskršnje posjete župi Bihać razgovarao sa fra Ivanom o ovom projektu te je pozdravio što se župa napokon stavila u kvalitetnu upraviteljsku ulogu objekta koji im je od grada povjerena.

Župa Bihać, predvođena fra Ivanom Tučićem, angažirala je licencirani arhitektonski biro za nacionalne spomenike i izradila idejno rješenje koje će prema federalnom ministarstvu za prostorno uređenje poslužiti kao zahtjev za urbanističku saglasnost, što je prvi u nizu koraka ka realizaciji ovog projekta.

Glavni cilj projekta je da se prostor oživi za različite vrste događaja i da postane samoodrživ. Toranj crkve će biti u službi gradskog vidikovca, dok je ostatak prostora zamišljen kao multifunkcionalan. Na ovaj način će se konzervirati i sačuvati postojeći ostaci nekadašnje crkve, ali i ostvariti neke nove savremene intervencije.

Na sjevernoj strani parcele, pored ostataka temelja crkve, planira se izgradnja pomoćnog objekta u kojem će se nalaziti dvije trgovine i toalet za posjetioce. Predviđeno je i da se napravi novi sat po uzoru na izvorni.

Gradonačelnik Sedić je izrazio neupitnu podršku u realizaciji ovog projekta koji će, kada jednom bude završen, dati novu dimenziju cijeloj gradskoj razglednici i obogatiti sam sadržaj grada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije