PREZENTACIJA

Banjski turizam kao razvojna šansa: Podrška Banjskom kompleksu "Slatina"

19.04.2023. 13:39 / Izvor: SRNA
slatina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na prezentaciji Banjskog kompleksa "Slatina" dao podršku ovom značajnom projektu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na prezentaciji Banjskog kompleksa "Slatina" dao podršku ovom značajnom projektu navodeći da je njegova vrijednost oko 300 miliona KM.

Dodik je rekao da je banja Slatina kod Laktaša značajan potencijal za Republiku Srpsku i da će u godinama koje dolaze ovo biti veliko gradilište jer će ovaj projekat biti u korist novih generacija. 

"Mi smo realizovali brojne projekte koji koštaju i više, pa ćemo realizovati i ovaj. Mislim da ćemo danas napraviti dogovor o tome kada krećemo sa prvim objektom", istakao je Dodik. 

On je dodao da rade na unapređenju banjskog sektora zato što ima perspektivu. 

ŠTO PRIJE NASTAVITI IZGRADNJU

Dodik je rekao je da će biti razrađen operativni plan i pribavljene sve građevinske dozvole da bi što prije bio izgrađen novi dio Banjskog kompleksa "Slatina".

"Radićemo po najboljem mogućem standardu, izgraditi nove krakove kanalizacije, vode, prečistača", rekao je Dodik novinarima nakon prezentacije planova za nastavak izgradnje Banjskog kompleksa "Slatina" u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović". 

On je dodao da će u projektu učestovati republičke institucije, ali i potencijalni investitori i banke. 

"Mislim da ćemo već danas znati kada ćemo polagati kamen temeljac i kada bi otprilike ti radovi trebali biti završeni. Ja nisam za to da se radi deset godina, već u najkraćem mogućem roku. Za obimne finansije ovdje moramo da tražimo najbolje kreditne aranžmane. Možemo da to završimo za tri ili četiri godine, a krediti na desetak i više godina bi bili nešto što možemo da istrpimo - i Republika i ovaj centar", istakao je Dodik. 

slatina

 

Dodik je potvrdio da će Republika Srpska nastaviti ulagati i u ostale banjske centre kao što su banje Kulaši, Vrućica, Mlječanica, višegradska, te Dvorovi. 

Planirano je da se banjski kompleks "Slatina" prostire na oko 100.000 metara kvadratnih objekata i 84.000 metara kvadratnih parkovskih površina. Kompleks će imati centralni paviljon u kojem će biti ugostiteljski sadržaji, zatim kongresnu salu, vidikovac, hotel sa velnes sadržajima i zatvoreni bazen. 

Predviđeno je da kompleks ima i terapijski park sa uređenim stazama, pratećim sadržajima i sportskim terenima, objekte za medicinsku rehabilitaciju, natkriveni parking i centralnu garažu sa 505 parking mjesta, tehnički paviljon i centralnu kuhinju.

ZA NOVE KAPACITETE BANJE "SLATINA" VIŠE STOTINA MILIONA KM

Premijer Srpske Radovan Višković, koji je prisustvovao prezentaciji, rekao je da je unpaređenje kompleksa značajno za sve, ali i za buduće generacije. 

Višković je istakao da je planirana izgradnja svih pratećih sadržaja neophodnih banjskom kompleksu "Slatina". 

"Opredjeljenje institucija RS-a je ulaganje u banjski turizam", rekao je Višković novinarima prilikom posjete Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Slatini kod Laktaša. 

On je naglasio da se na primjeru Slovenije pokazalo da ulaganje u banjski turizam donosi značajne benefite ekonomiji zemlje. 

Višković je podsjetio da Vlada RS sa Zavodom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" već učestvuje u gradnji objekta ortopedije, vrijednog 44 miliona KM. 

"Vidio sam da se taj objekat privodi kraju. Isto tako krenuli smo u još jedan novi projekat sa Zavodom `Dr Miroslav Zotović`, a to je Srpske toplice gdje je isto investicija oko 38 miliona KM i gdje Vlada učestvuje sa oko 15 miliona KM, a ostatak su ponovo vlastita sredstva ovog zavoda", rekao je Višković. 

Višković je dodao da ulažu više od 30 miliona KM u Banju "Mlječanicu", te da radi i na razvoju Banje "Guber" u Srebrenici. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije