PRIVREDA TRPI

Obnova i proširenje magistralnog puta Tuzla - Doboj kao prioritet

11.05.2023. 07:46 / Izvor: Akta.ba
tuzla

Rekonstrukcija magistralnog puta M4 od Tuzle prema Doboju postavljena je kao prioritet na jučerašnjem sastanku koji je okupio predstavnike Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona.

Rekonstrukcija magistralnog puta M4 od Tuzle prema Doboju postavljena je kao prioritet na jučerašnjem sastanku koji je okupio predstavnike Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, 4 lokalne zajednice oslonjene na ovu saobraćajnicu, Udruženja poslodavaca Gračanica i Direkcije cesta TK. Proširenje i rekonstrukcija magistralnog puta M4 prema Doboju kako bi se izvršila deblokada tog dijela puta, zaključak je sa sastanka koji će biti upućen Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom resornom ministarstvu i JP Ceste Federacije BiH.

"Želim da iskažem poštovanje prema privrednicima u Gračanici koji su svijetla točka u TK i Vlada mora biti u službi tih ljudi", kazao je ovom prilikom ministar Denis Bećirović naglasivši da veliki broj privatnih preduzeća ima probleme zbog loše infrastrukture.

"Imamo jedan regionalni centar i imamo privredni centar koji imaju slabu komunikaciju i želja i volja Ministarstva i Vlade Tuzlanskog kantona da se to pitanje konačno riješi. Mi 30 godina nemamo ulaganja po tim pitanjima. Učestvujemo sa velikim iznosima u kreiranju budžeta na višim nivoima a povrata nemamo", rekao je ministar Bećirović.

TUZLA

Predstavnici gradova Tuzla i Gračanica, općina Doboj Istok i Lukavac govorili su ovom prilikom o stanju saobraćajne komunikacije na relaciji Tuzla – Doboj zbog koje godinama trpi i privreda i stanovništvo ovog kraja.

"Svi smo ovdje svjesni da se putna komunikacija na magistralnom putu M4 koja prolazi kroz Doboj Istok, Gračanicu, Lukavac i Tuzlu i ide dalje prema Zvorniku ne nalazi pod ingerencijom kantonalnog Ministarstva niti Kantonalne direkcije za ceste, međutim sigurno je da je upravo ta komunikacija najvažnija za funkcionisanje privrede i života na našem kantonu", kazao je Mirsad Helić iz Udruženja poslodavaca Gračanice.

Prema riječima gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića trenutno je aktuelna priča o brzoj cesti.

"Da nam je u ovom momentu da završimo ovu saobraćajnicu da omogućimo, prije svega, privrednicima brzi protok, a ko god je izašao tamo vidio je da je zaista loše stanje. Nadam se da će konačno shvatiti da treba da se izvrši rekonstrukcija i na taj način prije svega ubrza protok privrede i roba", kazao je.

Gračanica se godinama loše tretira iako ima veliki broj privrednika i uposlenika, kazao je ovom prilikom Mujo Hasić iz Udruženja poslodavaca Gračanice.

"Nadam se da će odgovorni konačno shvatiti da razvoj privrede ne može ići sa ovakvom putnom i infrastrukturom. Moram napomenuti da je TK u pogledu putne infrastrukture najnerazvijeniji na području FBiH a najmnogoljudniji je sa ogromnim brojem registrovanih putničkih i teretnih vozila sa ogromnim izdvajanjima za akcize koje idu za ceste Federacije i autoceste a nažalost mi do sada nismo imali koristi od toga", kazao je Hasić.

Proširenje putnog pojasa postojeće magistralne ceste je kratkoročno rješenje problema, rečeno je ovom prilikom, uz zaključak da je potrebno tražiti dodatni izvor finansiranja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije