Nezavršene dionice

Hrvatska mreža autocesta: Evo kuda će ići autocesta od Metkovića do Dubrovnika

03.06.2023. 09:05 / Izvor: Akta.ba
autoceste

Hrvatska će uskoro krenuti u izgradnju jedinih dviju preostalih nezavršenih dionica mreže autocesta.

Hrvatska će uskoro krenuti u izgradnju jedinih dviju preostalih nezavršenih dionica mreže autocesta. Nakon njihova završetka, više neće biti dijela hrvatske obale do kojeg se neće moći doći autocestom.

"Plan je bio da se mreža hrvatskih autocesta dovrši do 2030. No postoje naznake da bi ona mogla biti dovršena i puno ranije. Naime, u Hrvatskim autocestama pri kraju je dogovor s bankama o velikom refinanciranju dugova u rujnu. Radi se o milijardi i 572 milijuna eura. Dodatno bi se ta tvrtka trebala zadužiti za još 600 milijuna i time osigurati sredstva za dva velika i važna projekta", piše HRT.

Time bi se dovršila gradnja mreže autocesta u Hrvatskoj.

Jedna dugo očekivana dionica spojit će Rijeku s autocestom A1, riječ je o trasi Križišće – Žuta Lokva. Drugi važan projekt je izgradnja autoceste do Dubrovnika u dva dijela. Prva dionica je od Metkovića do čvora Pelješac. Druga će prolaziti kroz Dubrovačko primorje i završavat će iznad Dubrovnika. Ona bi u cijelosti prolazila hrvatskim teritorijem, a bila bi podijeljena na dvije poddionice koje bi se vezivale na Pelješki most.  Po kilometru to bi mogla biti najskuplja autocesta u Hrvatskoj zbog iznimno zahtjevnog terena.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nije želio precizirati konkretan datum dovršetka gradnje autocesta.

"Teško je u ovom trenutku reći do kad bi to bilo gotovo. Jer za neke dionice postoje građevinske dozvole, a za neke ne. To vam je uvijek natječaj, žalbeni postupci itd. Vrlo je nezahvalno govoriti o rokovima međutim dogovor je bio da ćemo mi kompletnu autocestovnu mrežu u RH uključujući i jadransko-jonski koridor dovršiti 2030., no ukoliko bi uspjeli s ovim zaduženjem mi bi vrlo brzo raspisali natječaj, napali bi obje dionice i to bi bilo puno prije gotovo od 2030.godine", rekao je Butković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije