U dužini od 700 m

Započela regulacija korita rijeke Spreče, projekat vrijedan 1,75 miliona KM

06.06.2023. 13:32 / Izvor: Akta.ba
spreča

Danas su započeli radovi na regulaciji korita rijeke Spreče u Lukavcu.

Danas su započeli radovi na regulaciji korita rijeke Spreče u Lukavcu. Radi se o dionici korita uzvodno od ranije regulisanog dijela korita. Radi se o realizaciji ranije potpisanog Sporazuma Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save o uređenju korita rijeke Spreče u Lukavcu na potezu od izvedenog dijela do ušća Jale – Faza I, u dužini od ukupno 700 m.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 1,75 miliona KM, a Vlada Tuzlanskog kantona je iz namjenskih sredstava vodnih naknada osigurala 700.000 KM za njegovu realizaciju.

"Uređenja korita riječnih tokova jedan su od prioriteta u radu Vlade Tuzlanskog kantona, posebno imajući u vidu klimatske promjene i sve češću pojavu bujičnih tokova, te izlijevanje rijeka iz njihovih korita. Ovakvi projekti su značajan preventivni oblik djelovanja, kako bismo sačuvali imovinu koja se nalazi u obalnom području, ali i usjeve i poljoprivredna dobra“, kazao je premijer Halilagić tokom današnjeg uvođenja izvođača radova u posao.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović se zahvalio Agenciji što je prepoznala značaj ovog projekta, te se, imajući u vidu i nadležnosti Agencije, odlučila na udruživanje sredstava sa Kantonalnom vladom.

"Ovo je jedan izuzetno dobar projekat i mislim da on može biti i putokaz lokalnim zajednicama u Tuzlanskom kantonu da izdvoje dio vlastitih sredstava, te ih udruže sa sredstvima koja imamo u Kantonalnom budžetu, a sve u cilju brže i sveobuhvatnije regulacije riječnih i korita potoka u lokalnim zajednicama“, zaključio je ministar Ahmetović.

"Danas započeti radovi su ustvari nastavak aktivnosti koje imamo na regulaciji rijeke Spreče u Lukavcu i njime povezujemo ušće rijeke Jale u Spreču sa već uređenom dionicom korita. Rok za izvođenje radova je 150 dana, ali s obzirom na povoljne uslove za građevinske radove, očekujemo da radovi budu i ranije kompletirani“, rekao je rukovodilac Sektora za izdavanje vodnih akata u Agenciji Mirza Bezdrob.

Uređenjem korita Rijeke, skratit će se riječni tok, osloboditi određena zona, a što će u konačnici stvoriti i preduslove za širenje poslovne zone i privredni razvoj u ovom području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije