Priprema se dokumentacija

EP BiH aktuelizirala projekt VE Bitovnja vrijedan 200 miliona KM

26.06.2023. 12:12 / Izvor: Akta.ba
Bitovnja

Iz preduzeća Elektroprivreda BiH navode da je u toku priprema investiciono-tehničke dokumentacije.

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH radi na pripremi izgradnje vjetroelektrane Bitovnja u općini Konjic vrijednosti 200 miliona KM, a u toku su aktivnosti na prikupljanju mišljenja lokalnog stanovništva na kojem je planirana izgradnja vjetroparka,

Nakon održane radionice u MZ Bradina sredinom maja, na kojoj je, prema tvrdnjama iz kompanije dobijena podrška mještana za izgradnju vjetroparka, za 5.juli 2023. godine zakazana je nova radionica u naselju Deževice (MZ Kreševo).

Studija utjecaja na okoliš i društvo vjetroelektrane VE Bitovnja planinarskim, lovačkim i ostalim udruženjima koja koriste prostor na kojem je predviđena gradnja vjetroparka, predstavit će u ime konzorcija izrađivača i nositelja izrade studije predstavnici tvrtke Oikon d.o.o. – Institut za primjenjenu ekologiju iz Zagreb i predstavnici Elektroprivrede BiH.

Iz preduzeća Elektroprivreda BiH navode da je u toku priprema investiciono-tehničke dokumentacije, a da će benefiti za lokalnu zajednicu biti višestruki. Očekuje se angažman lokalnih kompanija koje imaju kapacitet za rad na projektu, te zapošljavanje lokalnog stanovništva kada VE Bitovnja bude izgrađena. Takođe, Grad Konjic će imat će benefite od koncesije nakon izgradnje.

Prof.dr. Mustafa Musić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj EP BiH, govoreći o planu izgradnje VE Bitovinja, rekao je da se radi o velikom projektu snage do 90 megavata, vrijednosti oko 200 miliona KM, koji će kompletan biti smješten na području Grada Konjica, granica prema općini Kreševo.

Priča o gradnji VE Bitovnja stara je nekoliko godina.. Elektroprivreda je još 2017. godine dostavila Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za ovaj projekat.

Godinu dana kasnije, 2018. Njemačka razvojna banka (KfW) osigurala je bespovratna sredstva u vrijednosti 1.100.000 eura za pripremu projekta vjetroelektrane.

Ipak, aktivnosti su nakon toga utihnule, a Elektroprivreda BiH nakon višegodišnjeg zastoja sada intenzivira rad na ovom projektu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije