Druga faza modernizacije

U Brčko stigli prvi dijelovi nove lučke dizalice

26.06.2023. 13:55 / Izvor: Fena
brčko

Druga faza modernizacije brčanske "Luke" započela je dolaskom prvih dijelova za novu lučku dizalicu.

Druga faza modernizacije brčanske „Luke“ započela je dolaskom prvih dijelova za novu lučku dizalicu. Izvođač radova će odmah krenuti u montažu nove dizalice, a ostali djelovi će stizati sukcesivno u ovisnosti od njihove izrade.

"Četiri kamiona s prvim dijelovima za novu lučku dizalicu prošli su carinu, te smo dobili odobrenje od Uprave za neizravno oporezivanje za sukcesivni uvoz, što znači da će kamioni s djelovima, kako budu pristizali, tako se i cariniti", kazao je Perica Josić, ravnatelj Javnog poduzeća „Luka Brčko“. On je dodao kako će izvođač radova, odnosno tvrtka iz Latvije, odmah po istovaru dijelova krenuti i s montažom nove dizalice.

Po njegovim riječima svi djelovi za novu dizalicu trebali bi stići u narednih 15 dana, a plan za završetak montaže je 30 dana, te bi puštanje u rad trebalo biti u ugovorenom roku.

"Što se tiče treće faze modernizacije 'Luke' koja obuhvata rekonstrukciju pruge i izgradnju pristupne ceste, radovi se odvijaju planiranom dinamikom, te su u tijeku radovi na automatizaciji parkinga kod graničnog prijelaza, radi se ploča na šipovima, te nadvožnjak na Bijeljinskoj cesti", dodao je Josić.

On je ovom prilikom zamolio građane Distrikta za strpljenje dok se radovi na nadvožnjaku izvode, te da se promet odvija naizmjenično samo jednom trakom uz regulaciju prometnim znacima i svjelosnom signalizacijom. U narednim danima je planirana i betonaža pomenutog nadvožnjaka kada će prometnica biti u potpunosti zatvorena, te će se promet odvijati alternativnim putevima, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena.

Nova lučka dizalica, nosivosti 27 tona, u velikoj će mjeri poboljšati i ubrzati sam proces utovara i istovara roba, sa čime će i samo poslovanje „Luke“ biti uspješnije, zaključio je  Josić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije