Nova priča za Kiseljak

Poznato za koliko je "Robot" kupio hotel "Dalmacija" u koji želi uložiti 40 miliona KM

27.06.2023. 10:16 / Izvor: Akta.ba
HOTEL DALMACIJA

Sarajevska kompanija Robot službeno postala vlasnik 87 posto dionica "Banje Kiseljak" u sklopu koje se nalazi hotel Dalmacija.

Na vanberzanskom tržištu Sarajevske berze jučer je obavljena transakcija dionicama ove kompanije "Banja Kiseljak" u vrijednosti od 1,6 miliona KM (1.598.057,55 KM). U sklopu četiri transakcije prometovano je 256.339 dionica.

Time je sarajevska kompanija Robot general trading CO službeno postala vlasnik 87 posto dionica "Banje Kiseljak" u sklopu koje se nalazi hotel Dalmacija.

Kako smo ranije objavili, nakon preuzimanja hotela Dalmacija Robot ide u projekat revitalizacije zajedno s Općinom Kiseljak kao s partnerom.

Tim povodom je u uredu načelnika upriličen sastanak sa Saimom Hodžić, direktoricom Robota kako bi i službeno objavili početak jedne nove priče za Kiseljak. 

Ciljevi i namjere pokretanja obnove hotela koji dugi niz godina stoji zaključan i uz koji se vežu "trakavice" usmjereni su na modernizaciju hotela, rastu i razvoju s naglaskom na banjsko lječilište, koje uz mineralnu vodu Kiseljak čini prepoznatljivim u svijetu. Osim banjskog lječilišta cilj je razviti ugostiteljsko-turistički dio.

robot kiseljak

Načelnik Kiseljaka Mladen Mišurić Ramljak, zahvalio se kompaniji Robot, odnosno Saimi Hodžić i njenom bratu Selveru Oruču, što su u Općini Kiseljak vidjeli ozbiljnog partnera, koji pruža podršku investitorima da ulažu na području općine. Istaknuo je i zahvalu svojim suradnicima, Nikoli Grubešiću, Mladenu Mitroviću, Dragomiru Lučići i Emini Ahmić koji su vodili cijeli postupak.

"Sam postupak bio je mukotrpan, kupljene su i dionice od četiri velika dioničara, izuzetno je bilo teško proći kroz cijeli proces i sigurno bi odustali da nismo imali podršku, odnosno otvorena vrata Općine Kiseljak, načelnika i najvažnije ljudsku, moralnu i gospodarsku sigurnost", istaknula je Hodžić.

Saima i njen brat Selver Oruč, kiseljačani su čije poduzeće uspješno posluje trideset godina, vlasnici većinskog paketa dionica "Banja Kiseljak-Hotel Dalmacija", a Općina Kiseljak raspolaže zemljištem oko samog kompleksa, stoga su neizostavni partneri u ovoj priči. 

Riječ je o velikoj investiciji vrijednoj 40 miliona KM i zapošljavanja velikog broja ljudi. 

Priprema hotela za obnovu i radovi polako kreću narednih dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije