ProEnergy

ProCredit grupacija otvorila vlastiti solarni park smješten u Lipjanu

13.07.2023. 13:44 / Izvor: Akta.ba
ProCredit

ProCredit grupacija, aktivna najvećim dijelom na području jugoistočne i istočne Evrope, je otvorila ProEnergy, vlastiti solarni park smješten u Lipjanu, nedaleko od Prištine, Kosovo.

ProCredit grupacija, aktivna najvećim dijelom na području jugoistočne i istočne Evrope, je otvorila ProEnergy, vlastiti solarni park smješten u Lipjanu, nedaleko od Prištine, Kosovo. Ovaj solarni park snage 3 MWp je zajednički projekat matičnog ProCredit Holdinga i ProCredit Bank Kosovo, koja je također obezbijedila i finansiranje. Kroz ovaj projekat, ProCredit ima za cilj doprinijeti promjeni energetskog pejzaža Kosova, doprinos izgradnji lokalne baze znanja o održivim izvorima energije i podsticanju daljih privatnih investicija. Istovremeno, ovaj projekat predstavlja važan korak za razvojno orijentisanu ProCredit grupu u postizanju klimatske neutralnosti, cilja kojem teži od 2018. godine.

ProEnergy fotonaponska (PV) elektrana je prvi solarni park na Kosovu koji je u vlasništvu bankarske grupe. Projekt, koji je koštao oko 2,5 miliona eura, implementiran je u saradnji sa kosovarskim kompanijama Jaha Solar i Electra. Očekivana godišnja proizvodnja solarnog parka snage 3 MWp je 3.711 MWh, što bi moglo snabdjeti do 450 domaćinstava sa prosječnom mjesečnom potrošnjom električne energije do 700 kWh. Na ovaj način, ProCredit grupa doprinosi energetskoj tranziciji na Kosovu. U 2022. godini, čak 90% električne energije u Kosovu proizvedeno je iz termoelektrana na ugalj, što sa sobom nosi emisiju stakleničkih gasova i rizike po zdravlje stanovništva i okoliša.

Projekat ProEnergy na Kosovu odražava usmjerenost ProCredit grupe ka ostvarivanju pozitivnog uticaja i doprinosa stabilizaciji i ekološkoj transformaciji zemalja u kojima posluje. ProEnergy predstavlja važan korak za samu ProCredit grupaciju u ostvarivanju vlastitih klimatskih ciljeva. Od obaveze da postane klimatski neutralna 2018. godine do danas, ProCredit grupa je uspjela gotovo prepoloviti vlastite emisije CO2. Fotonaponska elektrana koja je u srijedu otvorena na Kosovu će biti certificirana prema Gold Standardu, a čista energija koju proizvodi će u budućnosti značajno smanjiti emisije ProCredit grupe u oblastima opsega 1 i 2.

Hubert Spechtenhauser, predsjednik Upravnog odbora ProCredit General Partner AG, u svom govoru na otvaranju događaja, je rekao: “Kao bankarska grupa usmjerena na pozitivan uticaj, mi u ProCreditu smo u jedinstvenoj poziciji da doprinesemo energetskoj tranziciji. Naša investicija u fotonaponsku elektranu ProEnergy na Kosovu jasno pokazuje ozbiljnost tog pristupa. Kao ProCredit grupacija, radujemo se promovisanju zaštite klime, ali i savjetovanju i podršci našim klijentima u njihovim planovima energetske tranzicije, čime također doprinosimo ostvarivanju ciljeva Pariškog sporazuma o klimi.”

Na događaju je prisutna bila i Eriola Bibolli, članica Upravnog odbora ProCredit General Partner AG i članica Nadzornog odbora ProCredit Bank Kosovo, koja je dodala: “Zbog mog dugogodišnjeg radnog iskustva u ProCredit Bank Kosovo, današnje otvaranje ProEnergy parka je za mene posebno važno. Ponosna sam što ProCredit otvara vlastiti solarni park, prvu takvu elektranu u vlasništvu bankarske grupe na Kosovu, čime također promoviramo i potrebu za razvojem obnovljivih izvora energije. S obzirom na prevalenciju termoelektrana na ugalj u proizvodnji energije na Kosovu, nadam se da će naša investicija inspirisati daljnje pozitivne promjene u energetskom pejzažu zemlje.”

Krajem marta 2023. godine, zeleni krediti činili su 20.2% ukupnog portfolia kredita ProCredit grupacije. To predstavlja ukupno 1.2 milijarde eura kredita namijenjenih investicijama u energetsku efikasnost, obnovljivu energiju ili druge zelene investicije.

Jedna trećina odobrenih kredita već se koristi za projekte obnovljive energije. Do 31. marta 2023. godine, skoro 370 miliona eura je obezbijeđeno za finansiranje 1.370 investicija u solarnu energiju. Oko 1.000 ovih investicija su instalacije malih i srednjih preduzeća ili pojedinaca, dok su ostale dio projekata finansiranja.

Zeleni krediti i u budućnosti ostaju fokus grupe. Trenutni udio ovih kredita u ukupnom portfoliju će se srednjoročno proširiti na 25%. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije