Fitch unaprijedio kreditni rejting ProCredit Bank BiH na "B+"

14.08.2018. 14:47 / Izvor: Akta.ba
Fitch unaprijedio kreditni rejting ProCredit Bank BiH na 'B+'

ProCredit Bank BiH dobila je novu dugoročnu kreditnu ocjenu od strane agencije Fitch. Kreditni rejting Banke porastao je sa "B" na "B+".

ProCredit Bank BiH dobila je novu dugoročnu kreditnu ocjenu od strane agencije Fitch. Kreditni rejting Banke porastao je sa "B" na "B+".

Fitch grupacija svjetski je lider u operiranju i obradi finansijskih informacija sa mrežom prisutnosti u 30 zemalja svijeta. Grupacija se sastoji od Fitch Ratings (svjetskog lidera u istraživanju i kreiranju kreditnih ocjena), Fitch Solutions (kompanije koja je ključni provajder na tržištu kreditnih informacija, analitičkih alata i potencijalnih rizika) i Fitch Learning (kompanije posvećene treningu i profesionalnom razvoju). Više o Fitch rejting agenciji ovdje. 

Za ProCredit Bank BiH ovo je još jedan od pozitivnih trendova koji opravdavaju vjeru dioničara u misiju i posperitet kompanije. Bitno je napomenuti da je i naša matična kompanija, ProCredit Holding također pozitivno evaluirana kreditnom ocjenom koja je sa već stabilnih "BBB" povišena na "BBB". Inače ova ocjena upućuje na činjenicu da je prisutnost rizika od nemogućnosti ispunjavanja finansijskih obaveza neznatna ili je na izuzetno niskom nivou. Kapacitet za izmirivanje finansijskih obaveza je adekvatan. 

Da podsjetimo, kreditni rejting Bosne i Hercegovine prema ocjeni Standard & Poor's (druga ocjenjivačka kuća) je "B". Bitno je napomenuti da je pozitivna ocjena ProCredit Bank BiH rezultat i poboljšanja prognoza za opću ekomonsku i političku klimu u Bosni i Hercegovini koja upućuje na bolje tlo i za investitore, što su nalazi analiza koje je radio upravo Fitch, saopćeno je iz ProCredit Bank BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital