UGOVOR O KUPOVINI DIONICA

Stvorena osnova da EBRD postane jedan od glavnih dioničara ProCredit Holding

23.03.2023. 08:52 / Izvor: Akta.ba
PROCREDIT

Potpisivanjem dva ugovora otvoren put za promjenu sastava glavnih dioničara ProCredit Holdinga AG & Co. KGaA (ProCredit Holding).

Potpisivanjem dva ugovora  o kupovini dionica između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupe Svjetske banke, 17. marta je otvoren put za promjenu sastava glavnih dioničara ProCredit Holdinga AG & Co. KGaA (ProCredit Holding). 

U skladu sa kupoprodajnim ugovorima, EBRD će od IFC-a otkupiti 9,9% dionica u  preduzeću ProCredit General Partner AG-u, jedinom generalnom partneru ProCredit Holdinga, kao i preostalih 5,06% dionica IFC-a u ProCredit Holding-u.

Po završetku transakcije, EBRD će zamijeniti IFC kao glavnog dioničara ProCredit Holdinga, sa vlasništvom od 8,7% njegovog dioničkog kapitala. Okončanje kupoprodaje dionica zavisi od ispunjavanja prethodnih uslova, koji uključuju dobijanje potrebnih saglasnosti regulatora, gdje je to primjenjivo.

Nakon što postane glavni dioničar, EBRD namjerava da podrži ProCredit Holdingu u prelasku u dioničko društvo u skladu sa zakonima Njemačke (Aktiengesellschaft), uz očuvanje orijentisanosti preduzeća na održivi razvoj. EBRD također planira da pruži podršku ProCredit Holding-u u sprovođenju strategije i upravljanju, i da sarađuje sa ProCredit Holding-om u daljem razvoju aktivnosti usmijerenih na borbu protiv klimatskih promjena i usklađivanju poslovnih i finansijskih tokova sa ciljevima Pariškog sporazuma. 

Ulazak EBRD-a u krug glavnih dioničara dodatno osnažuje postojeći pristup poslovanju ProCredit Grupe, a posebno njenu posvećenost održivom razvoju i pružanju odgovornih bankarskih usluga sa fokusom na jugoistočnu i istočnu Evropu.

Hubert Spechtenhauser, predsjednik Uprave ProCredit General Partner AG-a, kazao je: "Izuzetno nam je zadovoljstvo što ćemo uskoro moći poželjeti dobrodošlicu EBRD-u, koja  nas je niz godina pratila kao partner za finansiranje, a od 2018. godine i kao dioničar, u krug naših glavnih dioničara i strateških ulagača. Ujedinjuje nas naklonost prema Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi i MSP-ima koji doprinose razvoju ekonomija u toj regiji, ali i uvjerenje da bi ekonomski razvoj trebao biti klimatski prihvatljiv i održiv. Odluka EBRD-a da, kao glavni dioničar podrži naš dalji institucionalni razvoj uz očuvanje naše usmjerenosti na postizanje uticaja šalje jak, pozitivan signal cijeloj ProCredit grupaciji. Ovom prilikom se zahvaljujemo IFC-u za podršku razvoju grupacije koju je pružao od samog početka i nadamo se nastavku saradnje u budućnosti."

Francis Malige, direktor Grupe finansijskih institucija EBRD-a, rekao je: "ProCredit je jedan od naših najcjenjenijih partnera u pružanju podrške razvoju malih i srednjih preduzeća u 10 zemalja u kojima poslujemo u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi.  Zajedno smo osigurali više od 1 milijarde eura za finansiranje domaćih preduzeća, koja u većini ekonomija otvaraju najviše radnih mjesta, kako bismo im pomogli u pristupu sredstvima. Ova transakcija predstavlja još jednu važnu prekretnicu u historiji ProCredit-a, banke kojoj su MSP-i u DNK. Radujemo se što ćemo zajedno biti u prilici uraditi još više za ekološki prihvatljiviji i otporniji MSP sektor u regionima u kojima poslujemo."  

"Uspješan rast ProCredit-a i uticaj koji je ostvario na svoje klijente u posljednjih dvadeset godina svjedoči o njegovoj posvećenoj strategiji i ustrajnosti njegovog rukovodstva", rekao je Tomasz Telma, globalni direktor Grupe finansijskih institucija IFC-a. "Od osnivanja svojih prvih banaka 1998. godine, ProCredit Holding izrastao je u uređenu bankarsku grupu posvećenu MSP-ima, koja je izlistana na frankfurtskoj berzi i čiji su se poslovi vezani za MSP proširili na 12 zemalja. Ne sumnjamo da ćemo i ubuduće imati priliku vidjeti ProCredit kako MSP-ima širom regije i dalje pruža svoje uticajne usluge." 

Ostali glavni dioničari grupacije su: Zeitinger Invest, DOEN Participaties, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) i ProCredit Staff Invest. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital