Lužani

Počela izgradnja odmorišta na autoputu Gradiška - Banjaluka

24.07.2023. 08:42 / Izvor: Glas javnosti
autoputevi

Izgradnja odmorišta Lužani sa pratećim sadržajem i benzinskom stanicom na autoputu Gradiška - Banjaluka je počela.

Izgradnja odmorišta “Lužani” sa pratećim sadržajem i benzinskom stanicom na autoputu Gradiška - Banjaluka je počela, dok će, sve su prilike, vozači na relaciji Banjaluka - Doboj na mjesto za predah sačekati još neko vrijeme, jer je raskinut ugovor sa kompanijom “Brčko gas”, koja je imala koncesiju za radove na lokaciji “Brkića voda”.

Radovi u Lužanima, kako su istakli u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, počeli su u junu i trebalo bi da budu završeni za osam mjeseci. U pitanju je kompanija “Superpetrol”, sa kojom je ugovor o dodjeli koncesije na 30 godina, podsjetili su u ovom ministarstvu, potpisan 2018. godine.

"Prema navedenom ugovoru, koncesionar se obavezuje da će izgraditi odmorište Lužani sa pratećim sadržajem i benzinskim stanicama, pribaviti potrebna odobrenja i početi da radi zaključno sa 27. majem iduće godine", rekli su u ministrstvu.

Dodali su da su nakon uplanjenja lokacije odmorišta Lužani na autoputu Gradiška - Banjaluka i izgradnje priključaka jake struje sa pratećim trafo-stanicama, rasvjete, priključaka pitke vode za lokaciju odmorišta i priključnog dalekovoda, sa planiranom trafo-stanicom procijenjene snage 630 knj, stečeni uslovi za izgradnju odmorišta.

Kad je riječ o odmorištu “Brkića voda” na autoputu Banjaluka - Doboj, u resornom ministarstvu ističu da je u toku postupak raskida ugovora o koncesiji za izgradnju, korišćenje i održavanje sa kompanijom “Brčko gas”, jer nije u određenom roku počela sa predviđenim radovima.

"Ugovor o koncesiji za izgradnju, korišćenje i održavanje odmorišta “Brkića voda” sa pratećim sadržajem i benzinskom stanicom na autoputu Banjaluka - Doboj potpisan je 23. avgusta 2019. godine, pri čemu je koncesionar uplatio jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu 92.700 KM", kazali su u ministarstvu.

Dodali su da koncesionar nije počeo sa obavljanjem koncesione djelatnosti u skladu sa zakonskim rokom, odnosno do 23. avgusta 2022. godine te je podnio molbu za produženje roka za izgradnju odmorišta za 36 mjeseci, za šta nisu postojali zakonom definisani uslovi.

"Po okončanju ovog postupka, a uzimajući u obzir potrebu za ovim odmorištem, odluka o modelu njegove izgradnje biće donesena u što kraćem periodu", poručili su iz ministarstva.

Vlasnik preduzeća “Brčko gas” Đorđe Kojić rekao je za “Glas Srpske” da je ova kompanija digla ruke od izgradnje odmorišta “Brkića voda”.

"Kupio sam rezervoare i sve ostalo što je bio potrebno. Međutim, iz nekog razloga nisu željeli da mi produže ugovor. Sa konkretnim radovima nisam počeo, jer tada još nije bilo ni prometa, nisu bili povezani autoputevi. Bolje što je na kraju tako ispalo, jer ne znam šta bi bilo da sam ukopao rezervoare, a oni raskinuli ugovor", kazao je Kojić.

Naknada

Za korišćenje koncesije, koja se dodjeljuje na period od 30 godina, koncesionar se, prema ranijim navodima, obavezao da će plaćati koncesionu naknadu. Ona se sastoji od jednokratne naknade za ustupljeno pravo korišćenja i naknade u iznosu od dva odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog obavljanjem koncesione djelatnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije