Na zaravni Teber

Završena prva faza istraživanja Efrem kule u Livnu

01.08.2023. 11:41 / Izvor: Akta.ba
ekrem kula

Na Efrem kuli pored Livna završena je prva faza 2. kampanje sustavnog arheološkog istraživanja.

Na Efrem kuli pored Livna završena je prva faza 2. kampanje sustavnog arheološkog istraživanja.

Kako je rečeno iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica (FMGG) Livno, istraživanje kule nastavak je projekta kojim se planira zaštita, obnova i prezentacija utvrde starog Bistričkog grada.

Istraživanje je provedeno u organizaciji Grada Livna u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica – Livno, a pod nadzorom Federalnog Zavoda za zaštitu spomenika u Sarajevu.

Voditeljica arheološkog istraživanja je Marija Marić Baković, muzejska savjetnica FMGG-a, uz arheologa Filipa Ćubelu te prosječno 6 do 8 radnika na terenu.

Efrem kula se nalazi iznad stijena Crvenice na zaravni Teber, a po riječima voditeljice, u ovoj fazi istraživanja uz kulu kružnog tlocrta (unutrašnjeg promjera 5,30 m i vanjskog 8,50 m, najviša sačuvana visina zida je oko 5,30 m te debljina zida 1,60 m) istražen je pomoćni utvrđeni prostor debljine zidova preko 4 m na kojeg se veže novi kompleks zidova koji se dalje nastavljaju te u tom dijelu iskopavanje nije završeno.

"Rezultati najnovijih istraživanja pokazali su da se radi o kompleksnom utvrđenju uz obrambenu kulu za koju pretpostavljamo da je iz doba Osmanskog Carstva. Isto tako, otvorena je mogućnost starijih slojeva na ovom lokalitetu. Arheološka istraživanja puna su nepredvidljivih situacija koje nam predstavljaju nove izazove, sa svakim novim rezultatom postavljaju nam se i nova pitanja koja nas u istraživanjima vode dalje", kazala je Marić Baković, dodavši kako sve sudionike veseli učešće u stvaranju nove vizure grada Livna.

Osim Efrem kule terensko istraživanje Bistričkog grada u cilju konzervacije odvijat će se u narednom periodu i na kulama pod nazivom Veis i Klanac.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije