NAKON 38 GODINA ČEKANJA

Naziru se obrisi sportske dvorane u Mostaru

29.08.2023. 08:35 / Izvor: BHRT
mostar

Mostarci 38 godina čekaju na izgradnju sportske dvorane čiji su temelji postavljeni 1985. godine u centru grada.

Mostarci 38 godina čekaju na izgradnju sportske dvorane čiji su temelji postavljeni 1985. godine u centru grada. Prije tačno godinu dana, počeli su ozbiljniji građevinski radovi na dvorani da bi se ovih dana završilo izlijevanje ploče, što je uvod u konstruktivni nadzemni dio radova, javlja BHRT. 

3,5 miliona maraka, koje je uložila Federalna vlada u mostarsku sportsku dvoranu, od rujna protekle godine, do danas izgrađena je prateća ploča s gredama i konstrukcijom koja prihvaća gornji dio tribina. Napravljeno je i oko 600 parking mjesta. 12 miliona eura je prethodno odobrila Europska banka, a novca će za izgradnju biti i iz grant sredstava.

"Negdje u devetom mjesecu se očekuje njihov pozitivan stav za naš program dvorane koja je sad u tijeku. Osim toga, postoje grant sredstva koji su preko nekih IPA fondova dogovorena. Tko da bismo mi uskoro išli u natječaj za taj nadzemni dio u smislu instalacija, opremanja, zanatskih radova i slično", kaže Edin Prašo, direktor Direkcije za izgradnju sportske dvorane u Mostaru.

Posljednja procjena vrijednosti dvorane je oko 40 miliona maraka za koju je prvotni rok završetka bio godina i pol. Prašo poručuje da se ne može govoriti o rokovima ako sredstva nisu operativna.

"Mi sada imamo taj put kretanja i sredstava i komunikacije, sve se nekako samo otvorilo i nadati je se tom dobrom rezultatu. Što se tiče ove faze tribina, mi ćemo nju završiti do polovine iduće godine sigurno, a tada će nam biti operativan novac iz grant sredstava i iz kreditnih sredstava tako da ćemo automatski nastaviti završavati", pojasnio je Prašo.

Proteklih godina Mostar je iznjedrio veliki broj vrhunskih sportaša u brojnim dvoranskim sportovima čiji su prvi sportski koraci bili na betonu ili u školskoj dvorani. Prema najavama, ova bi se mostarska saga o dvorani mogla privesti kraju.

Vijećnik u GV Mostar i bivši sportist Silvio Bubalo kaže kako ne očekuje ništa od ovoga, ali bi volio da se vara. 

"Ako smo do nulte deke došli za 30 godina, ja očekujem idućih tek možda 10-15 godina da se nešto uradi. Dotad će generacije i generacije sportaša koji se bave dvoranskim sportom propasti ili otići u drugu sredinu tako da ja to ne bih kao nešto pozitivno gledao", naglasio Bubalo.

Kada bude završena, sportska dvorana moći će primiti oko četiri hiljade ljudi. Planirani su komplementarni sadržaju ispod i oko dvorane koja će biti dom sportskim, društvenim i kulturnim zbivanjima.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije