Registrovano prije nekoliko godina

Sanirano klizište u ulici Krka: Zaustavljeno klizanje tla i opasnost za građane

05.09.2023. 11:57 / Izvor: Avaz.ba
Klizalište

U prethodnim godinama sanirano je i veliko klizište u ulici Pastrma br. 22, a vrijednost tog projekta iznosila je oko 190.000 KM.

Stanovnici ulice Krka, u mjesnoj zajednici Toka-Džeka bili su svakodnevno izloženi opasnosti od pokretanja klizišta i nanošenja veće štete njihovim stambenim objektima.

Klizište u njihovom naselju registrovano je prije nekoliko godina i Općina Stari Grad Sarajevo je odmah pokrenula aktivnosti putem Službe civilne zaštite i Službe za investicije i komunalne poslove prema Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo tražeći hitno pokretanje projekta sanacije klizišta. Projektnu dokumentaciju pripremila je Općina Stari Grad Sarajevo, a na osnovu sporazuma potpisanog sa Zavodom osigurana su i neophodna sredstva za radove koji su počeli u maju ove godine.

Kako se radi o vrlo nepristupačnom terenu, izvođenje radova bilo je izuzetno otežano. Jedan od značajnih uzroka nastanka samog klizišta su podzemne i infiltracione vode, a što se pokazalo i prilikom samih radova, jer se i tada pojavila voda. Ipak, uspješno je izvršeno njeno adekvatno preusmjeravanje, uprkos izuzetno nestabilnim vremenskim prilikama. Zbog veoma strmog prirodnog nagiba terena, isti je zasijecan na više mjesta u cilju obezbjeđenja sigurnog prilaza i dovoza građevinskog materijala, te su uslovi na terenu bili veoma nepovoljni od prvog dana početka projekta.

Projektom sanacije klizišta, koji je izradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gornja dionica klizišta sanirana je izgradnjom potpornog armirano-betonskog zida sa masivnom temeljnom stopom kao kontrategom. Donja dionica klizišta je sanirana armirano-betonskom kostrukcijom sa unakrsnim gredama usidrenim u teren, te potpornim zidom u podnožju.

Vrijednost ugovorenih radova iznosila je oko 140.000 KM. Općina Stari Grad Sarajevo je izdvojila 20.000 KM, dok je preostali dio sredstva osiguran od Zavoda za izgradnju KS.

Imajući u vidu konfiguraciju terena u Starom Gradu, ova lokalna zajednica je u prethodnim godinama ulagala ogromne napore, ali i finansijska sredstva za izgradnju potpornih zidova i zaustavljanje klizišta. Prije nekoliko godina sanirana su četiri najveća klizišta na području ove općine: Hladivode, Podcarina, Pogledine i Save Skariće, a ukupno je za projekte izdvojeno 277.000 KM. U prethodnim godinama sanirano je i veliko klizište u ulici Pastrma br. 22, a vrijednost tog projekta iznosila je oko 190.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije