Saradnja BiH i Hrvatske

Izgradnja mosta na rijeci Savi između Orašja i Županje značajna za dvije zemlje

13.09.2023. 08:10 / Izvor: Akta.ba
saradnje

Ministrica Katić i ministar Butković dogovorili su u narednim mjesecima intenziviranje saradnje.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić sastala se jučer u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Ministrica Katić i ministar Butković razgovarali su o izgradnji mosta na rijeci Savi između Orašja i Županje. Istaknuto je da će se izgradnjom ovog mosta povezati autocesta A3 kroz Republiku Hrvatsku s autocestom Tuzla – Orašje.

Kako se navodi u saopćenju, tema susreta bile su i spojna točka između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude s autoputom kroz Dalmaciju gdje je usuglašeno intenziviranje radova, a što bi uveliko olakšalo putovanje stanovnicima Bosne i Hercegovine kao i onima koji su u tranzitu kroz našu zemlju.

Naglašena je i važnost integracije pograničnih područja koju Republika Hrvatska provodi prvenstveno u Općini Ravno, te u Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

Ministar Butković izrazio je spremnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske da ponudi svoja znanja i iskustva stečena  kroz procese koje su uspješno proveli na polju digitalizacije, ali i velikih infrastrukturnih projekata, te u oblasti unutarnje i morske plovidbe.

"Vlada Federacije BiH će kroz aktivnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija učiniti sve da Republika Hrvatska bude partner u ovim značajnim oblastima", rekla je tokom susreta ministrica Katić.

Ministrica Katić i ministar Butković dogovorili su u narednim mjesecima intenziviranje saradnje i mogućnost sastanka resornih poduzeća iz Republike Hrvatske i Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije