KVALITET I ESTETIKA

Ukrasna fasada ASA Bolnice inspirisana geometrijom DNK-a

14.09.2023. 12:22 / Izvor: Akta.ba
ASA Bolnica

Rijetke su pozitivne priče kada je u pitanju zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini.

Rijetke su pozitivne priče kada je u pitanju zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini, ali projekat prve privatne ASA Bolnice će sigurno kvalitetom svog rada parirati velikim svjetskim zdravstvenim ustanovama.

Pored toga što okuplja vrhunske stručnjake na jednom mjestu, koristeći najsavremeniju opremu, ono čime se ova bolnica također ističe od svih ostalih je njen vanjski izgled.

Posebnu pažnju privlači njena ukrasna fasada koja je kako su nam rekli inspirisana geometrijom DNK-a.

"Osnovnu fasadu čini kontinuirana staklena fasada domaćeg proizvođača aluminijskih profila FEAL i staklo renomiranog proizvođača Guardian Glass uz dijelove fasade izvedene u sistemu integrisanog fasadnog vješanog ventilisanog sistema sa kompaktnim fasadnim oblogama austrijskog proizvođača FUNDERMAX. Ukrasna fasada čija geometrija je inspirisana geometrijom DNK-a, a koja je odvojena od glavne konstrukcije staklene fasade kao nezavisni sistem fasadne zavjese, izrađena je od aluminijskih kompozitnih panela visoke kvalitete", pojasnila je Selma Mašnić, direktorica društva ASA Gradnje za portal Akta.ba.

Kada je riječ o energetskoj efikasnosti, objekat koristi sunčevu energiju kroz solarne kolektore i solarne panele koji će biti montirani na krovu bolnice za zagrijavanje sanitarne vode i snabdijevanja dijela potreba objekta za električnom energijom.

Za projektovanje, nabavku i montažu solarnih panela po principu ključ u ruke je zadužena kompanija Bosna-S Enerdyne.

Riječ je o bh. kompaniji sa međunarodnim prisustvom, te multidisciplinarnim pristupom inženjeringu i izvođenju radovu u vrlo kompleksnim industrijama.  

Pored navedenih elemenata dodatnu energetsku uštedu objekat ASA Bolnice ostvaruje kroz rekuperator energije u bolničkoj kuhinji koji omogućava povrat otpadne toplotne energije i njeno ponovo iskorištenje.

paneli

asa

SOS SIGNALIZACIJA

Važno je istanuti da objekat bolnice posjeduje sisteme poput bolničke SOS signalizacije i centralnog satnog sistema. Poziv pacijenta iz sobe preko tastera i poziv iz kupatila povlačenje vezice u hitnom slučaju omogućavaju efikasnu komunikaciju sestre i pacijenta u hitnom slučaju.

SOS signalizaciju i centralni satni sistem nabavlja i montira kompanija Electra d.o.o. Sarajevo, kao sastavni dio konzorcija za izvođenje elektro radova "Valter Elektro"d.o.o. & "Electra" d.o.o.

"SOS sistem osim poziva u slučaju emergencije omogućuje i direktnu glasovnu komunikaciju sa dežurnom sestrom u hitnim slučajevima preko pozivne jedinice koja se nalazi uz krevet svakog pacijenta. SOS sistem isporučuje turska kompanija ZKR Nurse Call Systems", kazala je Mašnić.

sos

Centralni satni sistem omogućuje efikasno upravljanje radnim vremenom kako bi se pokrile potrebe pacijenta u zdravstvenom okruženju.

"Sastavni dio ovog sistema su  i tzv. "Štoperice" u operacionim salama. Naime, tokom operacija hirurg ima mogućnost da kroz "touch panel" može pokrenuti vrijeme početka operacije i pratiti njeno trajanje do samog kraja", pojasnila je.

Proizvođač master satnog sistema ili centralnog satnog sistema je francuska kompanija BODET.

DVA OBJEKTA

Ono što kompleks ASA Bolnice čini jednistvenim su prisustvo dva objekta; glavni objekat koji je vizija budučnosti i tzv. "ASTRO" koji je dio graditeljskog naslijeđa i buduće sjedište ASA Instituta.

Kako je komunikacija u ovim objektima jako bitna u glavnom objektu se nalazi 10 liftova, a u objektu ASTRO 2 lifta. Objekti su povezani toplom podzemnom vezom, te omogućavaju brzu i jednostavnu komunikaciju.

ASA

Za proizvodnju i ugradnju liftova je zadužena švicarska kompanija Schindler.

Schindler ima tradiciju u Bosni i Hercegovini više od 10 godina. Schindler BH d.o.o. je dio Schindler grupe, koja je poznata po pouzdanim, izdržljivim i kvalitetnim urbanim rješenjima mobilnosti.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije