SELMA MAŠNIĆ, DIREKTORICA "ASA GRADNJE"

Impresivna zgrada ASA Bolnice je pri kraju, ovo su detalji gradnje, arhitekture i dizajna

07.09.2023. 14:10 / Izvor: Akta.ba
ASA BOLNICA

Idejni i glavni projekat je djelo arhitektonskog studia Patria.

Radovi na zgradi ASA Bolnice u Sarajevu, koja će ujedno biti i prva privatna bolnica općeg tipa u BiH, privode se kraju.

Impresivna građevina koja će imati sedam spratova i više od 400 uposlenika dobila je fasadu, a o njenoj gradnji, arhitekturi i dizajnu za portal Akta.ba je govorila Selma Mašnić, direktorica društva ASA Gradnje.

"Idejni i glavni projekat je djelo arhitektonskog studia Patria, Prishitna. Arh. Studio, koji ima dugogodišnje iskustvo u projektovanju zdravstvenih ustanova širom jugoistočne Evrope. Jedno od interesantnih referenci ovog studija je i poznavanje internacionalnih JCI (Joint Commission International - akreditacija predstavlja najviši akreditacijski standard u zdravstvu) smjernica za zdravstvene objekte", pojasnila je Mašnić.

selma

Tvorac izvedbenog projekta za izvođenje radova, te samih enterijera je firma I.D.E.A. d.o.o. Sarajevo koja ujedno obavlja i stručni tehnički nadzor nad izgradnjom.

"Iskustvo navedenih kompanija u oblasti gradnje i nadzora u segmentu zdravstvenih objekata bilo je ključno prilikom odabira, te se isto pokazalo vrlo korisno", navodi Mašnić.

asa bolnica

asa bolnica

 Uz ovu bolnicu se nalazi i zgrada koja je u vrijeme Austro-Ugarske bila prva hemijska fabrika u Bosni i Hercegovini. 

Na ovoj zgradi je sada izvršena i potpuna rekonstrukcija i vraćen joj je prvobitni sjaj.

"Kada je u pitanju drugi objekat u krugu ASA Bolnice, ASA Institut, tu smo imali vrlo zahtjevan zadatak rekonstrukcije građevine od historijskog značaja gdje smo sačuvali izvorni oblik i prilagodili ga modernim elementima. Naš partner na ovom projektu je arhitektonski studio URBING , specijaliziran za rekonstrukciju i sanaciju objekata koji su proglašeni graditeljskom baštinom. Kako sam već naglasila, samo izvođenje radova podijeljeno je u nekoliko faza pa smo tokom gradnje sarađivali sa kompanijama kao što su STRABAG AG, UNIGRADNJA, te NEIMARI kao glavni izvođači i nosioci izgradnje finalne faze glavnog objekta ASA Bolnice i objekta ASTRO, te vanjskog uređenja", navela je.

asa bolnica

asa bolnica

Kompleksnost objekta, te zahtjevi medicinske tehnologije i budućih korisnika kod objekta ove namjene vode ka brojnim promjenama i izmjenama projekta što je bio dodatni izazov za investitora, nadzora i sve izvođače.

Ono što kompleks ASA Bolnice čini jednistvenim su prisustvo dva objekta.

"Glavni objekat koji je vizija budućnosti, te postojeći objekat tzv. "ASTRO" koji je dio našeg graditeljskog naslijeđa i buduće sjedište ASA Instituta. Projektovanje i izvođenje objekta ASTRO je rađeno uz koordinaciju i saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika Kantona Sarajevo", rekla nam je Mašnić.

asa bolnica

Kako je komunikacija u ovim objektima jako bitna u glavnom objektu se nalazi 10 liftova, a u objektu ASTRO 2 lifta. Objekti su povezani toplom podzemnom vezom, te omogućavaju brzu i jednostavnu komunikaciju.

Bitno je napomenuti da sam investitor vodi projekt menadžement, definiše odabir materijala i upravlja nabavkom opreme direktno, te odabire izvođače pojedinih segmenata izgradnje.

"Specifična namjena i zahtjevi, te značajne površine podrazumijeva brojne izvođače sa kojima smo sarađivali i još uvijek sarađujemo do samog otvaranja bolnice i završetka radova na objektu ASA Instituta. Kao što naš moto kaže "The Future is here", konceptom ovog projekta povezali smo novo i nešto iz naše historije, odnosno graditeljskog naslijeđa", pojasnila je.

asa bolnica

Energetska efikasnost

Tehnički aspekti odnosno sistemi u objektu ASA Bolnice su pomno planirani kako bi obezbijedili siguran, efikasan i okolišno racionalno funkcionisanje.

Objekat koristi sunčevu energiju kroz solarne kolektore i solarne panele koji će biti montirani na krovu bolnice za zagrijavanje sanitarne vode i snabdijevanja dijela potreba objekta za električnom energijom.

Pored navedenih elemenata dodatnu energetsku uštedu objekat ostvaruje kroz rekuperator energije u bolničkoj kuhinji koji omogućava povrat otpadne toplotne energije i njeno ponovo iskorištenje.

"Objekat ove namjene također posjeduje sisteme poput bolničke SOS signalizacije i centralnog satnog sistema. Poziv pacijenta iz sobe preko tastera i poziv iz kupatila povlačenje vezice u hitnom slučaju omogućavaju efikasnu komunikaciju sestre i pacijenta u hitnom slučaju. Učinkovito upravljanje vremenom presudno je svojstvo bolničkog osoblja kako bi se pokrile potrebe pacijenta u zdravstvenom okruženju. U konačnici, ASA Bolnica kao Centar izvrsnosti u svim svojim segmentima usluga i njege pacijenata bit će i primjer pametne gradnje koja garantuje i okolišnu održivost i moderne standarde u toj oblasti", zaključila je Mašnić na kraju razgovora za Akta.ba.

Razgovarala: Erna Salkić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije