Kineske investicije

Projekt izgradnje HE Bistrica realizuje se prema planu

15.09.2023. 11:32 / Izvor: Akta.ba
bistrica

Na sastanku je razgovarano o realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane Bistrica, kao i mogućnostima saradnje na novim projektima u RS-u.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković jučer se u Banjaluci sastao sa predstavnicima kineske državne kompanije za izvoz i osiguranje kredita Sinošur (China Export & Credit Insurance Corporation) i kompanije Avik (China National Aero - Technology International Engineering Corporation).

Na sastanku je razgovarano o realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane Bistrica, kao i mogućnostima saradnje na novim projektima u Republici Srpskoj.

Premijer Višković istakao je da je Republika Srpska do sada uradila mnogo na projektu HE Bistrica i da očekuje uspješan završetak na obostrano zadovoljstvo. Zahvalio se kineskim partnerima što podržavaju projekte u Republici Srpskoj i izrazio nadu da će saradnja biti poroširena i na druge projekte.

Predstavnici kineskih kompanija zahvalili su se premijeru Viškoviću na gostoprimstvu i izrazili su nadu da će ova posjeta ojačati odnose i unaprediti saradnju između Republike Srpske i Narodne Republike Kine. Izrazili su spremnost da projekat izgradnje HE Bistrica realizuju prema dogovoru, ali se nadaju da će uspješna saradnja sa Republikom Srpskom biti nastavljena i na drugim projektima. Podvukli su da kineske kompanije imaju znanja, sredstva i tehnologije da realizuju mnoge ideje.

Sastanku je prisustvovao ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, kao i predstavnici Elektroprivrede Republike Srpske i uprave HE Višegrad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije