odobrene energetske dozvole

Federacija BiH dobija nove solarne elektrane

22.09.2023. 10:07 / Izvor: Akta.ba
ELEKTRANE

Također, date su prethodne saglasnosti ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju 22 fotonaponske elektrane "Stolac Solar 01".

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije usvojila informacije o aktivnostima u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane "Zvizdan" privrednog društva MET Consulting d.o.o. Široki Brijeg, na lokalitetu Cerno u Ljubuškom, te energetskih dozvola za izgradnju 22 fotonaponske elektrane "Stolac Solar 01" investitora Aurora Solar d.o.o. Stolac.

Zaključcima je data prethodna saglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja Energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane "Zvizdan", instalisane nazivne snage 28,5 MW, odobrene snage priključenja 28,5 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od 46,683 GWh.

Također, date su prethodne saglasnosti ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju 22 fotonaponske elektrane "Stolac Solar 01", od kojih je 20 odobrene snage priključenja 4,95 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 9,7 GWh, a po jedna odobrene snage priključenja 2,58 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 4,91 GWh, te odobrene snage priključenja 3,22 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 6,2 GWh. Izgradnja ovih fotonaponskih elektrana planirana je na lokalitetu katastarske općine Stolac.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industije zaključkom je zaduženo da pristupi aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanja energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ovih energetskih dozvola.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije