Efikasan razvoj

Od ideje do novog ski-lifta na Ponijerima prošlo je tek trinaest mjeseci

28.09.2023. 08:02 / Izvor: Federalna.ba
Ponijeri

Zakon o turizmu usvojen prošle godine za Zeničko-dobojski kanton donio je jasno uređenje ove oblasti.

Zakon o turizmu usvojen prošle godine za Zeničko-dobojski kanton donio je jasno uređenje ove oblasti. Zakon bi trebao omogućiti efikasniji razvoj turizma u čitavom kantonu. A do provođenja zakona te formiranja turističkih zajednica na kantonalnom i lokalnim nivoima, najveću ulogu u razvoju turističke ponude ima lokalna zajednica. Svjedoči tome Kakanj, gdje je, na trenutno jedinom skijalištu u ovom kantonu, stari ski lift zamijenjen novim sredstvima sa kantonalnog i općinskog te nivoa FBiH, a koji, pored Eko kuće, upotpunjava turističku ponudu.

Od ideje do postavke novog ski-lifta na jedinom skijalištu u Zeničko-dobojskom kantonu, prošlo je tek trinaest mjeseci. U novoj sezoni skijaši na Ponijerima uživat će u potpunijem ugođaju.

“Ovaj projekat smo počeli krajem aprila, imali smo određenih poteškoća, kiše su stalno padale”, kaže Haris Obaz, predstavnik glavnog izvođača radova.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević (SDA) istakao je kako žele da za djecu kakanjskih škola organizuju besplatne škole skijanja.

Važnost ulaganja u ovu vrstu privrede su Kakanjci već od ranije prepoznali, ulažući napore u sve turističke potencijale, poput Eko kuće, te razvoja infrastrukture.

“Ponuda je sada upotpunjena, imali smo deficitarno stanje kada je u pitanju ugostiteljstvo, otkupom Eko kuce i dodatnim investiranjem u njeno renoviranje, opremili smo apartmane, imamo restoranski dio”, kazao je Mirza Mušija, direktor JU Kulturno-sportski centar Kakanj.

Nedavno je usvojen i elaborat o osnivanju nove javne ustanove koja će se baviti turizmom, a u planu je i usklađivanje grunta i katastra.

“Da znamo šta se dešava, da ograničimo i zabranimo na određenim zonama izgradnju vikendica, kako bismo zaštitili ovo područje i, na kraju krajeva, kako bismo sistemski radili na tome da Ponijeri postanu jedan od turističkih centara”, dodaje načelnik Bajtarević.

Iako je usvojeni Zakon o turizmu ZDK trebao biti podsticaj za njegov razvoj, ali i formiranje turističke zajednice na kantonalnom i lokalnom nivou, još nema pomaka. Upravo je to možda i razlog zašto prijeratna lokalna skijališta, poput zeničkih Smetova, čekaju na neka bolja vremena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije