Projekat od 100 miliona eura

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

28.09.2023. 09:59 / Izvor: Akta.ba
sokolac

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener state obavijestila da je otkupila dokumentaciju.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener state obavijestila da je otkupila dokumentaciju za javno nadmetanje za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na Sokocu i obezbijedila više od 100 miliona eura za izgradnju ovog energetskog objekta.

Bjelica je rekao da su se predstavnici kompanije Ener state, koja je registrovana na Sokocu, a čiji je vlasnik njemačka kompanija, zahvalili za podršku i pomoć tokom početne faze realizacija ovog projekta.

"Uvjeravaju da su spremili novčana sredstva potrebna za izgradnju, a riječ je o više od 100 miliona eura. Novčana sredstva kojima garantuju ozbiljnost ponude i daju garancije za izgradnju ovog energetskog objekta nalaze se na poslovnom računu kompanije Ener state i biće uplaćena na poseban račun trezora", rekao je Bjelica.

On je naveo da je Elektroprenos BiH ovoj kompaniji u avgustu dostavio rješenje kojim je odobreno da elektrana nakon izgradnje i testiranja bude priključena na prenosnu mrežu.

"Ener stejt Sokolac planira postavljanje bifacijalnih solarnih panela sa trekerima najnovije generacije. U skladu sa tržišnim okolnostima razmatra se i instalacija baterijskog postrojenja za skladištenje energije čime se efikasnost elektrane podiže na maksimalni nivo", rekao je Bjelica.

On je naveo da je planirano da solarna elektrana bude priključena 2025. godine, jer je, prema procjenama, nakon dobijanja koncesije na zemljište potrebno 15 mjeseci da objekat bude pušten u rad.

"Na pripremi ovog kapitalnog projekta lokalna administracija radi četiri godine. Saradnja sa predstavnicima kompanije Ener state do sada je bila odlična te smo uvjereni da će tako biti i tokom izgradnje, a kasnije i poslovanja", rekao je Bjelica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije