proširenje vodovodnog sistema

U toku pripreme za izgradnju FNE na vodoizvorištu Žeravica kod Gradiške

11.10.2023. 11:17 / Izvor: Akta.ba
gradiška

U Gradišci je u toku realizacija projekta Održivo vodosnabdjevanje Gradiške.

U Gradišci je u toku realizacija projekta Održivo vodosnabdjevanje Gradiške u okviru kojeg će biti izgrađena fotonaponska elektrana na vodoizvorištu Žeravica.

Prva komponenta projekta je izgradnja novog eksploatacionog bunara, a druga solarne elektrane na vodoizvorištu, snage jednog megavata. Direktor Vodovoda Sandro Zeničanin rekao je da je izabran izvođač radova za prvu fazu projekta.

"Izgradnjom fotonaponske elektrane smanjiće se emisija CO2 za oko 900 tona na godišnjem nivou i stvoriti energetska nezavisnost preduzeća što je jako važno jer će na taj način biti smanjeni i operativni troškovi preduzeća", naglasio je Zeničanin.

Projekat, za koji je sa 623.000 EUR podržan od Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Slovenije stvoriće uslove za proširenje vodovodnog sistema na preostali dio područja Gradiške.

Zeničanin je pojasnio da je u okviru prve faze projekta WATSAN 2, planirano postavljanje cijevi od vodoizvorišta u Žeravici do vodotornja u Novoj Topoli, izgradnja pumpne stanice u Vilusima i rezervoarski prostor kapaciteta 600.000 litara u Romanovcima, prenosi Radio Gradiška.

Na vodovodni sistem moći će se priključiti oko 7.000 novih korisnika čime će pokrivenost Gradiške sistemom vodosnabdjevanja biti oko 98%. U KP Vodovod aktuelno je još nekoliko drugih projekata kojima se želi unaprijediti oblast vodosnabdjevanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije