Gradiška očekuje realizaciju četiri infrastrukturna projekta vrijedna 806.000 KM

04.10.2019. 09:01 / Izvor: Akta.ba
Gradiška očekuje realizaciju četiri infrastrukturna projekta vrijedna 806.000 KM

U prostorijama Gradske uprave gradonačelnik Zoran Adžić jučer je potpisao ugovore sa izvođačima radova četiri infrastukturna projekta.

U prostorijama Gradske uprave gradonačelnik Zoran Adžić jučer je potpisao ugovore sa izvođačima radova četiri infrastukturna projekta ukupne vrijednosti 806.000 КM.

Gradonačelnik je sa direktorom preduzeća "Gradid inženjering" iz Gradiške Vaskom Stojnićem potpisao ugovor o izgradnji višenamjenskog objekta za potrebe mjesne zajednice Кruškik, za koji će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 128.000 КM.

Sa direktorom Кomunalnog preduzeća "Vodovod" Gradiška Sandrom Zeničaninom gradonačelnik je potpisao ugovor, vrijednosti 262.000 КM, o izgradnji distributivne vodovodne mreže i postrojenja za podizanje pritiska za vodosnabdijevanje naselja Sovjak, koji će u cijelosti biti finansiran grant sredstvima iz UNDP-ovog projekta MEG.

Gradonačečlnik je istakao da mještani mjesne zajednice Sovjak godinama imaju problem obezbjeđenja pitke vode, te izrazio zadovoljstvo što je gradiški “Vodovod” pobijedio na tenderu za izgradnju vodovodne mreže.

On je naglasio da je učešćem u MEG projektu, koji se odnosi na uređenje i zaštitu životne sredine i ekonomsko upravljanje, u kojem Gradiška zauzima prvo mjesto među 18 lokalnih zajednica u BiH koje učestvuju, obezbijeđeno oko 440.000 КM grant sredstava.

Gradonačelnik je sa direktorom preduzeća „Hidro-kop“ iz Banjaluke Radislavom Babićem potpisao ugovore o izvođenju radova u okviru projekta „Adaptacija esploatacionog bunara B-četiri na vodoizvorištu Žeravica“, vrijednosti 258.000 КM, za koji je takođe obezbijeđen grant iz MEG projekta u iznosu od 172.000 КM, te projekta "Vanjsko uređenje trga kod administrativno-poslovnog objekta u Vidovdanskoj ulici", vrijednosti 158.000 КM.

On je istakao da će izgradnjom novog bunara na vodoizvorištu Žeravica biti obezbijeđena dovoljna količina vode za potrebe korisnika gradiškog vodovoda u narednih 30 godina.

Gradonačelnik je naveo da će izgradnja prve građevinske faze trga, koji će biti posvećen poznatoj gradiškoj porodici Čubrilović, biti u potpunosti finansirana iz gradskog budžata.

Prema njegovim riječima, Gradiška je u periodu između dva svjetska rata imala pet uređenih trgova, a trenutno nema nijedan, pa će trg posvećen Čubrilovićima biti izgrađen u centru grada kod takozvane crvene zgrade, u čijoj se blizini nekada nalazila kuća ove porodice.

"Želimo da Gradišci ponovo vratimo trgove i da ih vežemo za ličnosti i događaje iz gradiške istorije, što će doprinijeti uređenju grada“, naglasio je Adžić.

Adžić je dodao da je Gradska uprava Gradiška pripremila projekte za izgradnju osam kružnih tokova za koje očekuje da će uskoro biti obezbijeđena sredstva. Gradonačelnik je rekao da su stečeni potrebni uslovi za realizaciju sva četiri projekta za koje su danas potpisani ugovori, te da vjeruje da će radovi biti završeni u ugovorenim rokovima.

Direktor Кomunalnog preduzeća „Vodovod“ Sandro Zeničanin naveo je da je Sovjak jedina mjesna zajednica u tom dijelu Potkozarja u kojoj nije izgrađen vodovod, te da je zadovoljan što su prošli na tenderu i što će sami graditi infrastukturu kojom će gazdovati.

Zeničanin je istakao da je je izgradnja novog bunara na vodoizvorištu Žeravica još jedan kapitalni projekat, u skladu sa strateškim planovima grada, u okviru kojih su u prethodnom periodu rađeni detaljni hidraulički modeli za razvoj vodovodne i kanalizacione mreže sa planom izgradnje vodovoda u naseljima gdje trenutno nema pitke vode.  On je dodao da je ugovorima predviđeno da oba projekta budu završena u roku od četiri mjeseca.

Direktor građevinskog preduzeća „Gradid inženjering“ iz Gradiške Vasko Stojnić rekao je da je rok za izgradnju višenamjenskog objekta u mjesnoj zajednici Кruškik 60 dana.

"Na rokove izgradnje utiču vremenski uslovi, ali ćemo se truditi da opravdamo povjerenje i sve uradimo kvalitetno i u što kraćem roku", rekao je Stojnić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije