140 miliona eura za tri projekta

Mađarska ulaže u Gradišku - Izgradnja najsavremenijeg kanalizacionog sistema

16.04.2024. 09:38 / Izvor: RTRS
mađarska

Otpadne vode i dalje će se ispuštati u Savu, ali prečišćene nekoliko kilometara nizvodno.

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za tri izdvojiće 140 mil EUR. Јedan od njih je u Gradišci - "Prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda".

U naredne dvije i po godine ovaj grad bi trebalo da dobije jedan od najsavremenijih kanalizacionih sistema u ovom dijelu Evrope.

Otpadne vode i dalje će se ispuštati u Savu, ali prečišćene nekoliko kilometara nizvodno. Sve će to obezbijediti novi sistem kanalizacione mreže.

"Izradili smo svu potrebnu dokumentaciju, hidraulički model kanalizacionog sistema sa prioritetima za sanaciju postojećeg sistema, pogotovo u gradskoj urbanoj zoni, kao i proširenje na prigradska naselja sa prioritetima koja gravitiraju vodoizvorištu u Žeravici", navodi Sandro Zeničanin, direktor KP Vodovod.

Realizacijom projekta Gradiška će prvi put dobiti i moderan prečistač otpadnih voda.

"Sam prečistač bi se gradio na području Mačkovca, a u slučaju daljeg proširenja koje je već planirano i isprojektovano za neke naredne faze, proširivao bi se na 32.000 ekvivalent stanovnika i kasnije na termičku obradu mulja", kaže Miodrag Babić, izvršni direktor za tehničke poslove u Vodovodu.

Poslije otkazivanja dogovorenog finasiranja investicije od 32 mil KM Njemačke razvojne banke, mađarska inicijativa za nastavak realizacije projekta ohrabrenje je za građane i gradsku upravu.

Osim rekonstrukcije i dogradnje postojeće primarne kanalizacione mreže, izgradnje glavnog gradskog prečistača otpadnih voda i izgradnje oko 30 kilometara sekundarne kanalizacione mreže, projektom je predviđeno i telemetrijsko upravljanje cjelokupnim kanalizacionim sistemom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije